"Det er den eneste rigtige udgang på det helt igennem pinagtige forløb"

Mediekommentatorer kalder Jørgen Ejbøl en af de mest betydningsfulde skikkelser i Jyllands-Posten og koncernen i årtier, men retter også kritik mod håndteringen af de seneste måneders kritiske omtale.
Jørgen Ejbøl har været en del af Jyllands-Posten i 30 år og var en af initiativtagerne til fusionen af koncernen i 2003. | Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Jørgen Ejbøl har været en del af Jyllands-Posten i 30 år og var en af initiativtagerne til fusionen af koncernen i 2003. | Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix

Det vækker meget blandede reaktioner blandt mediefolk, da Jørgen Ejbøl, formand for Jyllands-Postens Fond og blandt de mest magtfulde mediefolk i Danmark, onsdag eftermiddag meddeler sin fratrædelse fra formandsposten.

Meldingen falder efter flere ugers kritisk dækning af ledelsesforholdene i de to ejerfonde bag JP/Politikens Hus. Især Jyllands-Postens Fond har været i vælten, selvom begge ejerfonde er blevet involveret i en undersøgelse af Erhvervsstyrelsen.

”Man kan konstatere, det er den eneste rigtige udgang på det helt igennem pinagtige forløb, der har været omkring ejerfondene de seneste mange måneder,” siger mediekommentator og docent på DMJX Søren Schultz Jørgensen.

Hans vurdering falder, på trods af at Erhvervsstyrelsen endnu ikke har forholdt sig til de omtalte sager om ledelsesforholdene i Jyllands-Postens Fond, som styrelsen tidligere i maj indledte en undersøgelse af. 

Styrelsen gik ind i sagen på baggrund af bl.a. afdækningen af, at flere tidligere bestyrelsesmedlemmer i fonden er blevet afsat på trods af, at det kun er Erhvervsstyrelsen der har den ret. 

Også et særligt vederlag på 2,1 mio. kr. til Jørgen Ejbøl samt det indledningsvist høje honorar til koncernformand Lars Munch på 2,5 mio. kr. årligt er genstand for styrelsens undersøgelse. Begge vederlag er hhv. tilbagebetalt og sænket.

”Det centrale i sagen er ikke det rent juridiske. Det centrale er, om en medievirksomhed har en ledelse, der agerer fornuftsbetonet og transparent. Og det, kan man ikke ligefrem påstå, har været tilfældet i ganske lang tid,” siger Søren Schultz Jørgensen.

”Det er en beslutning, der kommer alt, alt for sent. Men bedre sent end aldrig.”

Manglende generationsskifte

Det var som bekendt oprindeligt planen, at Jørgen Ejbøl skulle pensioneres i begyndelsen af året, da han faldt for fondens aldersgrænse på 75 år. Fonden besluttede imidlertid at dispensere for aldersgrænsen, så Jørgen Ejbøl kunne fortsætte. Det er ifølge Lasse Jensen, der er mediekommentator på Information, bemærkelsesværdigt. 

”Manden er 75 år, og normalt vil man sige, at folk der har den alder, er gået på pension eller gør det snart. Derfor forbereder man et generationsskifte, men det er ikke min fornemmelse, at man har gjort det i fondens bestyrelse,” siger Lasse Jensen og peger på, at det næste store spørgsmål er, hvem der afløser Jørgen Ejbøl på formandsposten.

Det vil ifølge MediaWatchs’ oplysninger blive drøftet på et bestyrelsesmøde i fonden på mandag.

”Han har ikke været formelt været involveret i driften af JP Politiken-koncernen, så jeg tror ikke, det betyder den store forskel for koncernen. Andet end at en hel masse usikkerhed, som, han har forårsaget, er væk,” siger Lasse Jensen.

Han bliver suppleret af Kurt Strand, der er mediekommentator for Kristeligt Dagblad. Han er dog ikke helt enig i, at uroen og usikkerheden, der kommet frem med de seneste ugers afdækning af forholdene i fonden, forsvinder med Jørgen Ejbøl. 

Adspurgt, hvad meldingen onsdag eftermiddag får for JP/Politikens Hus, anerkender han, at det er svært at sige.

”Nogle af alle de spor, som er blevet hvirvlet op i de seneste uger angående. bestyrelseskultur, bonusudbetaling, uretmæssig fyring af bestyrelsesmedlemmer... Det forsvinder ikke med Ejbøl,” siger Kurt Strand.

I Søren Schultz Jørgensens optik er ”ludobrikken nu slået hjem” for fondsbestyrelsen, hvilket giver mulighed for en tiltrængt ny strart.

”Det er godt, for så er der forhåbentlig ingen illegitime hensyn eller interesser, der kommer til at styre bemandingen af bestyrelseslokalet,” siger han.

Som en af de sidste vægtige beslutninger som formand for Jyllands-Postens Fond valgte fonden at skille sig af med formand for koncernbestyrelsen, Peter Bartram, som Jørgen Ejbøl selv havde været med til at indsætte i 2021. Bartrams exit fra ejerfonden er også en af de forhold, som Erhvervsstyrelsen har sat sig for at undersøge

Hvad med Munch?

Han er også interesseret i at få afklaret, hvad Jørgen Ejbøls beslutning får af betydning for den nye koncernformand Lars Munch, der indtil for kort til siden var fondsformand i den anden ejerfond Politiken-Fonden. 

”Er han fedtet så meget ind i Jørgen Ejbøls måde at være formand på, at der vil være en logik i, at hans også går? Vi står tilbage med uhyggeligt mange spørgsmål, som der drypvist vil komme svar på snart,” siger Kurt Strand.

Uagtet de seneste måneders uro i toppen og afdækningen af beslutningerne i fonden, der muligvis har været på kant med fondsloven, er der ikke tvivl om, at det er en stor medieprofil, der nu har meldt sit exit, understreger både Kurt Strand og Lasse Jensen.

”Der er ingen tvivl om, at hvis man skal pege på en enkeltperson, som har haft den største indvirkning på Jyllands Posten fra 90’erne og til nu, er det Jørgen Ejbøl. Dels som chefredaktør, adm. direktør, formand for koncernbestyrelsen og senest for fonden. Undervejs har der været en række chefredaktører, som han selv har skiftet ud, så han har haft en enorm betydning for Jyllands Posten,” siger Lasse Jensen.

Ifølge Kurt Strand efterlader Jørgen Ejbøl sig et aftryk som en ”oprindelig enormt dygtig bladskrædder”.

”Og senere en enormt magtfuld herre, som rigtig mange har slået sig på, og som efterlader det eftermæle, at hvis man ikke retter ind efter Ejbøl, falder man hårdt.”

Det har endnu ikke været muligt for MediaWatch at få fat i hverken Jørgen Ejbøl eller Lars Munch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu