"Omverdenen står måbende og tænker, hvad er det, der foregår i Danmarks største privatejede medievirksomhed"

”Det, der sker i toppen af JP/Politikens Hus, er desværre ved at udvikle sig til en form for ledelsesmæssig farce,” siger tidligere medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem Magnus Barsøe.
Magnus Barsøe har tidligere været ansat på Politiken og medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem i JP/Politikens Hus, hvor han flere gange ytrede sig kritisk om koncernens linje. | Foto: Philip Hoepner/APPR/Ritzau Scanpix
Magnus Barsøe har tidligere været ansat på Politiken og medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem i JP/Politikens Hus, hvor han flere gange ytrede sig kritisk om koncernens linje. | Foto: Philip Hoepner/APPR/Ritzau Scanpix

Det er indtil videre noget sparsomt med udmeldinger fra både ejerfondene og koncernbestyrelsen om fredagens nyhed om, at Peter Bartram fratræder som koncernbestyrelsesformand i JP/Politikens Hus.

I den kortfattede pressemeddelelse, som koncernen sendte ud fredag formiddag, og som var underskrevet af de to formænd for ejerfondene Jørgen Ejbøl og Lars Munch, hed det, at koncernformandens fratrædelse skyldtes ”uenighed om virksomhedens strategi.”

En, der gerne vil udtale sig, er Magnus Barsøe, tidligere debatredaktør på Politiken og medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem. Han fratrådte i foråret sidste år på avisen, efter at han meddelte, at han stiller op til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet. Han nåede at sidde i bestyrelsen som medarbejdervalgt fra 2019 til 2023 og ytrede sig flere gange kritisk om koncernens linje.

”Det, der sker i toppen af JP/Politikens Hus, er desværre ved at udvikle sig til en form for ledelsesmæssig farce,” siger Magnus Barsøe, der nu kigger på forløbet udefra.

”Det er et speget forløb med interne magtkampe og positioneringer, som det er svært at blive klog på. Men det kan ikke undgå at smitte af på medarbejderne, og det gør også, at omverdenen står måbende og tænker, hvad er det, der foregår i Danmarks største privatejede medievirksomhed,” siger han.

”Vanskeligt minefelt”

Magnus Barsøe understreger, at han ikke kender til årsagen bag Peter Bartrams exit. Men han har noteret sig, at Jørgen Ejbøl, formand for Jyllands-Postens Fond, i et portrætinterview i Politiken kritiserede den linje, der var lagt omkring Jyllands-Posten.

”Jeg læser det, som om Jørgen Ejbøl har haft meget stor utilfredshed med bestyrelsen og direktionen,” siger han.

Han mener, det er et ”vanskeligt minefelt”, man som koncern skal navigere i mellem de to ejerfonde. Og at det nu bliver meddelt, at der er uenighed om strategien, vil skabe usikkerhed både blandt medarbejdere og ledelse i en koncern, som for nylig har lanceret en ny strategi, siger Magnus Barsøe.

”Skal den strategi så også skylles ud i toilettet nu? Skal de så igennem en ny strategiproces, hvor de skal gentænke, hvad er det for en virksomhed, hvad skal man købe op i, og hvor skal man ekspandere? Alle de tvivlsspørgsmål bliver hvirvlet op som støv, og det gør det enormt uklart at gennemskue. Både for helt almindelige medarbejdere, men også for chefredaktørerne og ledelsen,” siger han.

Magnus Barsøe mener, at det måske er på tide, at man laver et generationsskifte på flere poster - både når det kommer til direktionen og til ejerfondene.

”Medarbejderne og medierne fortjener bedre,” siger han.

”Jeg tror, man er nødt til at anerkende i de to ejerfonde, at man måske skaber mere splid, end man skaber den stabilitet og sammenhæng, som medarbejderne har brug for.”

Jørgen Ejbøl og Lars Munch har ingen kommentarer til kritikken fra Magnus Barsøe, oplyser de til MediaWatch.

Disclaimer: MediaWatch er en del af Watch Medier under JP/Politikens Hus, men har redaktionel frihed til at dække JP/Politikens Hus som alle andre medievirksomheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu