Medieklummen: Det er mærkværdigt, at TV 2 står alene i forsvar af korrespondent

Der opfordres på sociale medier til boykot af TV 2 på grund af brugen af journalist Jotam Confino. Burde den danske medieverden ikke sige fra over for forsøg på at vurdere journalister på etnicitet?
Uffe Gardel er klummeskribent hos MediaWatch.
Uffe Gardel er klummeskribent hos MediaWatch.
AF UFFE GARDEL, FREELANCE JOURNALIST

KLUMME |

Jotam Confino er pludselig blevet et navn, man kender. Den dansk-israelske journalist arbejder fra Israel som freelancejournalist for en mængde internationale medier – samt for dansk TV 2, og under den israelske krig mod Hamas er han blevet voldsomt kritiseret.

På sociale medier opfordres til ”boykot” af TV 2, indtil stationen holder op med at bruge Jotam Confino som stringer, og den mest prominente af boykottilhængerne er sangeren Isam Bachiri.

Kritikken er temmelig ukonkret. I boykotopfordringen står der bare, at Jotam Confinos ”dækning er præget af partiskhed og støtte til Israel”, og at TV 2’s dækning er udtryk for ”dæmonisering & dehumanisering”. I stedet kræver man ”retfærdighed, nøjagtighed og objektivitet”.

I et interview med 24syv, som Bachiri selv har lagt en stump af på Instagram, siger han, at TV 2 ”minder meget om Fox News” og i øvrigt altid har været Israel-venlig.

Etnicitet tæller ikke

Jeg har ikke set meget af Jotam Confinos produktion. Men et par interviews med The Times Radio og BBC, som han selv har lagt på X, forekommer mig at være afbalancerede, nøgterne og indsigtsfulde.

Faktisk har Jotam Confino i offentlige udtalelser lagt sig langt fra officielle israelske synspunkter og blandt andet kaldt Gaza for ”et af verdens største fængsler”, hvor millioner ”bor og lever under ganske forfærdelige forhold”.

TV 2’s nyhedschef Jacob Kwon modtager også selv kritiske kommentarer, og siger til Politiken, at ”(k)ritikken går på, at han (Confino) på grund af sit jødiske ophav er biased”.

Men etnicitet tæller ikke for TV 2: 

”Vores fokus er jo på, om han leverer journalistik, der lever op til vores kvalitetskrav. Vi måler aldrig vores medarbejdere på etnicitet eller ophav, og det synes jeg ville være en farlig vej at gå ned ad,” siger Jacob Kwon.

Vanvittigt

Jotam Confino har selv forsvaret sig energisk på sociale medier. Han henviser til, at nogle af verdens mest anerkendte nyhedsmedier som CNN og BBC bruger ham, og det ville de jo næppe gøre, hvis hans dækning var biased.

Han fortæller samtidig, hvordan han om morgenen skal bruge tid på at ”blokere had, racisme og trusler i min indbakke, takket være Isam B og hans forsøg på at lave karaktermord af mig og sende hans rabiate disciple efter mig.”

Det er jo en vanvittig situation. Og det er mærkværdigt, at TV 2 står alene i dette her. Burde hele den danske medieverden ikke sige klart fra over for et forsøg på at vurdere journalister på etnicitet frem for produktion?

Hvad bliver det næste, og hvor ender det? Må journalister med russiske aner dække Ruslands krig mod Ukraine? Må heteroseksuelle berette om LGBTQ-menneskers liv?

Burde stå fælles

Der er et fortilfælde: I 2014 blev Weekendavisens nuværende chefredaktør Martin Krasnik kraftigt angrebet for et interview, han havde gennemført som vært på DR 2’s Deadline med en norsk propalæstinensisk læge.

Kritikken, der samlede 3.000 underskrifter, gik netop på, at Martin Krasnik som jøde ikke burde dække den israelsk-palæstinensiske konflikt, og at der i øvrigt var for mange danske Mellemøsten-journalister med israelsk baggrund.

Dengang stod DR fast og forsvarede Martin Krasnik, som TV 2 i dag forsvarer Jotam Cofino, men ligesom TV 2 stod man ret alene. Der kom dog opbakning til Martin Krasnik på lederplads fra Information, som fastslog, at ”det må være til journalisters udførte journalistik og ikke deres baggrund, en offentlighed med rette kan stille krav”.

Det ville jeg rigtig gerne høre flere gentage i dag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu