Det er også svært at komme udenom, at lukningen af Detektor kom på et uheldigt tidspunkt

Der mangler kvalificerede overvejelser om, hvorvidt det er klogt, at DR lukkede Detektor og har efterladt Tjekdet alene om at specialisere sig i at modarbejde falske historier, mener Uffe Gardel.
Uffe Gardel er klummeskribent hos MediaWatch.
Uffe Gardel er klummeskribent hos MediaWatch.
AF UFFE GARDEL, FREELANCE JOURNALIST

Medieklummen. Sidste efterår valgte DR som led i en sparerunde at lukke faktatjek-programmet Detektor. Man gjorde ikke meget ud af at begrunde lukningen – ”fra 1. oktober lukker ’Detektor’ og erstattes fra årsskiftet af en ny kulturpodcast”, hed det bare om beslutningen, der udløste voldsom kritik i den offentlige debat. 

Lukningen af programmet blev kaldt både dårligt timet og katastrofal; den sidstnævnte vurdering stod programmets sidste vært, Adina Ren, for. Hun tilskrev DR det motiv, at ”danskerne godt ved, der findes fake news, og der skal bruges penge på udvikling af podcast”.

Uanset at det nok er en forvrænget udgave af DR’s argumentation, så mangler vi kvalificerede overvejelser om faktatjek fra DR, nu da mediet Tjekdet –en fondsfinansieret forening, som før var en del af Altinget – er alene om at specialisere sig i faktatjek. 

BBC opruster

Man kunne med god ret mene, at faktatjek er noget, alle medier bør udføre, både på eget og andres stof. 

Men vi lever jo ikke i en ideel verden, og i Storbritannien har DR’s modstykke, BBC, da også valgt at gå den modsatte vej: For få uger siden meddelte BBC, at man lancerer faktatjek-tjenesten Verify, som en selvstændig redaktion under eget brand. Verify vil blive bemandet med 60 journalister. 

 

BBC’ medieovervågningstjeneste, BBC Monitoring, lægges ind under Verify, og man må formode, at der i høj grad bliver tale om aktivt at finde historier, der trænger til et faktatjek.

Hvor DR tilsyneladende er tryg ved en model, hvor faktatjek er alles ansvar, så peger BBC på en ”eksponentiel vækst i manipulerede og forvrængede videoer”, og et mediepublikum som ”konstant bombarderes med mis- og desinformation og falske billeder, herunder billeder skabt med kunstig intelligens.”

Det synes jeg er svært at afvise. Og dermed er det også svært at komme udenom, at lukningen af Detektor sker på et uheldigt tidspunkt. Kunstig intelligens vil kunne drukne medielandskabet i flodbølger af nonsens. Og vi har aktører, som vil være interesserede i at udnytte de muligheder, det giver.

Fælles opgave?

At Rusland og andre fjendtligtsindede magter indtil nu har forskånet Danmark for store mængder af fake news og propaganda, kan være et simpelt spørgsmål om at prioritere sine kræfter. 

Får man flere kræfter, kan turen komme til os, og vi vil stå ret uforberedt. Det vil ikke bare gå ud over den berømte ”demokratiske samtale”, men også over mediernes troværdighed, for det vil bidrage til en oplevelse af, at man nærmest ikke kan stole på nogen eller noget.

Det siger sig selv, at ingen danske medier, heller ikke DR, på egen hånd ville kunne hyre 60 journalister og sætte dem til at lave faktatjek. 

Men måske kunne man gøre noget i fællesskab. Det har man gjort i Norge, hvor faktatjek-mediet Faktisk.no er ejet af NRK, norsk TV 2, VG (som er ejet af Schibsted), Dagbladet, Polaris Media og Amedia: alle de store mediekoncerner i Norge er således med i ejerkredsen.

Jeg tror, man skal tænke sig grundigt om i den danske mediebranche. Det er for sent, når flodbølgen af propaganda en dag rammer os.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu