Danske medier går sammen om AI-forhandlinger

”Vi vil kunne lægge langt større pres på fx OpenAI, end hvis hvert enkelt mediehus står alene,” siger direktør for mediernes forvaltningsorganisation om udvidet mandat.
DPCMO har torsdag indgået en ny aftale om, at organisationens medlemmer puljer sine individuelle rettigheder til licensering af retten til tekst- og datamining. | Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
DPCMO har torsdag indgået en ny aftale om, at organisationens medlemmer puljer sine individuelle rettigheder til licensering af retten til tekst- og datamining. | Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Torsdag er der på generalforsamling i danske mediers kollektive forvaltningsorganisation, DPCMO, indgået en ny aftale om, at organisationens medlemmer – der tæller langt de fleste medieselskaber i Danmark – puljer sine individuelle rettigheder til licensering af retten til tekst- og datamining og generativ kunstig intelligens, AI, i organisationen.

Det vil sige, at DPCMO fremover kan varetage rettighederne og forhandler kollektivt på vegne af de danske mediehuse, ligesom organisationen har gjort det siden 2021, når det kommer til techselskabers udnyttelse af mediers indhold i forbindelse med bl.a. søgemaskiners brug af mediernes indhold, hvor organisationen bl.a. har indgået midlertidige betalingsaftaler med Google og Microsofts Bing.

DPCMOs medlemmer har hidtil haft individuel mulighed for at licensere retten til tekst- og datamining samt til enhver form for udnyttelse af deres indhold til træning og udvikling af algoritmer, der anvendes inden for AI.

Det vækker stor glæde hos direktør i DPCMO, Karen Rønde, der mener, det stiller de danske mediehuse væsentligt bedre i forhold til at få adgang til data og opnå aftaler med bl.a. selskabet bag ChatGPT, OpenAI. Hun forklarer, at årsagen til, at organisationen havde indstillet til og nu fået vedtaget af medlemmerne at samle forhandlingsretten på også dét område, er, at det vil stille medieselskaberne stærkere.

”Det er den samme, som var den grundlæggende tanke bag etableringen af DPCMO – at vi står stærkest sammen. Vi er et lille land. Så det er supervigtigt, vi samarbejder. Chancen for en aftale og ordentlige vilkår er størst, når vi står sammen,” siger Karen Rønde.

”Vi vil kunne lægge langt større pres på fx OpenAI, end hvis hvert enkelt mediehus står alene.”

Første skridt

Det følger, efter flere mediehuse uden for de danske grænser, bl.a. Axel Springer i Tyskland, for nylig har indgået en licensaftale med OpenAI vedrørende udnyttelsen af mediekoncernens medieindhold.

Er planen, at I også skal lave en licensaftale?

”Det er en drøftelse, vi skal have. Første skridt er at få mandatet på plads, så vi i den kollektive forvaltningsorganisation kan forholde os til tekst- og data mining og AI.”

”Derudover har vi en klar formodning om, at der er brugt og bruges dansk medieindhold til at træne de forskellige AI-modeller. Det vil vi have, de anerkender, og de betaler for,” siger hun.

Hun understreger, der i sidstnævnte tilfælde er tale om indhold, som allerede er brugt til at træne sprogmodeller. Hvorvidt der også skal indledes forhandlinger om at indgå aftaler om fremtidigt brug at medieindhold er en anden sag, som Karen Rønde mener er for tidlig at udtale sig om.

Mulighed for at føre sager

Med mandat til forhandlinger inden for tekst- og datamining og AI hos DPCMO giver det samtidig også organisationen mulighed for at føre sager på vegne af mediehusene for uretmæssig udnyttelse af mediers indhold til træning af sprogmodellerne.

Karen Rønde mener, det haster med en dialog med bl.a. OpenAI om brugen af danske mediers indhold.

”Der er et kapløb i gang mellem de globale tech selskaber, hvor ophavsrettigheder krænkes for profit. Det er uacceptabelt og uholdbart og med det nye mandat kan vi nu handle,” siger hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu