Nyudnævnt Gyldendal-direktør kaldes "et sikkert valg"

Gyldendals nye adm. direktør er ”klogt” valg ifølge litteraturredaktører og en ”knusende dygtig forlægger” ifølge en tidligere kollega og nu konkurrent. Hun har en stor opgave i at få vendt forlagsforretningen uden at give køb på historien, lyder det.
Foto: PR/Gyldendal
Foto: PR/Gyldendal

Onsdag stod det klart, at Gyldendals nye adm. direktør bliver Hanne Salomonsen. Hun har fået som opdrag at få det 250 år gamle Gyldendal-skib tilbage på ret køl efter år med økonomisk uro som følge af bl.a. den nu frasolgte streamingsatsning, Chapter.

Kursen til bedre regnskabsresultater er sat med et fornyet fokus på ”kerneforretningen” og lønsomhed i forlaget, lød det onsdag fra Hanne Salomonsen selv. Forud for sin udnævnelse har hun været konstitueret på topposten, siden hendes forgænger, Morten Hesseldahl, forlod den i september, og var før det direktør for Gyldendal Uddannelse – tidligere Gyldendal Akademisk – siden 2008.

Netop de 14 år på ledelsesgangene i Klareboderne peger Politikens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen, på som udslagsgivende for udnævnelsen, og kalder hende ”et sikkert valg.”

”Det er en smadderkompetent, dygtig person, som kender kulturen i Gyldendal. Jeg tænker, at man udnævner hende, fordi man i forgængeren havde en direktør, der forsøgte at gøre op med kulturen i Klareboderne, og måske gamblede med at gøre op med nogle vaner og måder at være forlag på, som har trådt mange over tæerne,” siger han med henvisning til bl.a. Morten Hesseldahl, der i 2018 kom til Gyldendal fra en direktørstilling i Det Kongelige Teater.

”Knusende dygtig”

Søren Jacobsen Damm, litteraturredaktør på Berlingske, kender ikke Hanne Salomonsen personligt eller fagligt, men ser hende, qua hendes erfaring i forlaget, som en stabil ledelsesskikkelse at sætte på broen i Gyldendal.

”Hun virker som det sikre valg, som Gyldendal har brug for. Hun kender huset, hun kender forretningsgangene. Det virker som det forretningsmæssigt kloge og logiske at gøre oven på turbulensen med Morten Hesseldahl,” siger han.

Morten Hesseldahl satsede som direktør på en større omstilling af forlaget med et kvart årtusind bag sig. Hovedværket i det moderne Gyldendal skulle være streamingtjenesten Chapter, som dog tabte i alt 74 mio. kr. i de to år, den var på forlagets hænder. Chapter blev nævnt som hovedårsag til flere skuffende regnskaber for forlaget, der tre gange har set sig nødsaget til at nedjustere forventningerne til 2022-resultaterne.

Tine Smedegaard Andersen, adm. direktør hos konkurrenten People’s, har arbejdet sammen med Hanne Salomonsen hos Gyldendal frem til 2014, og ser hende også som en tiltrængt sikker hånd på roret for forlaget.

”Hanne Salomonsen er en knusende dygtig forlægger og leder, og hun har før vist sine evner for at tage de rigtige beslutninger og føre dem ud i livet. Og så – og det er helt uomgængeligt for en administrerende direktør for Gyldendal - elsker hun huset og har respekt for dets helt særlige historie og placering i dansk åndsliv,” skriver hun i et mailsvar.

Nødvendig digitale omstilling

For at komme tilbage til Gyldendals kerne og skabe bedre økonomiske resultater er forlaget nødt til at skille sig af med de forretningsarme, der ikke løfter, mener Søren Jacobsen Damm. Hanne Salomonsen har allerede stået formelt i spidsen for frasalget af Chapter til Saxo.com og en omlægning af Gyldendals bogklubber, som skulle være mindre ressourcekrævende.

”En ting er at få ryddet op i forretningen og få solgt de ting fra. De taler om, at de vil tilbage til kerneforretningen. Spørgsmålet er bare, om kerneforretningen for et forlag i 2022 er nok. Altså om de kan undslå sig den moderne teknologiske udvikling.

Jes Stein Pedersen ser samme hovedudfordring for Gyldendals nye direktør, der på en og samme tid skal gøre op med den omkalfatrende strategiske linje, Morten Hesseldahl lagde, men samtidig leve op til Gyldendal-bestyrelsens opdrag om at fokusere på kerneforretningen.

”Hendes forgænger satte alt ind på at lave Gyldendal om til et bredere funderet mediehus, som ikke bare skulle være et forlag, men også skulle tiltrække folk og lave film og den slags – for ikke at tale om det digitale. Hendes udfordring bliver at rulle noget af det tilbage uden at miste sansen for den digitale omstilling, som er helt nødvendig,” siger han.

Tine Smedegaard Andersen vil ikke svare klart på, om de to markante tiltag med Chapter og bogklubberne styrker eller svækker Gyldendal.

”Jeg tror, situationen er mere nuanceret end som så. Det er klart, at Gyldendals langsomme tab af sin store direkte kontakt til de mange danske læsere i bogklubberne er en markant svækkelse. Men når det er sagt, bliver en hvilken som helst forlagsvirksomhed, der har Hanne Salomonsen ombord, styrket,” skriver hun.

Presset på forfattere

Digital udvikling er nødvendig og er også noget, Hanne Salomonsen selv har øje på, understregede hun onsdag over for MediaWatch.

Der er dog også behov for en modernisering af forlagshusets indre forretningsgange og image blandt især yngre skønlitterære forfattere, mener Søren Jacobsen Damm, der oplever, at Gyldendal er presset på sin forfattertrup.

”De har mistet en del store navne til andre forlag, og de er generelt hårdt presset af både nye forlag som Gutkind og Politikens Forlag og Lindhardt & Ringhof, der har været bedre til at tiltrække nye skønlitterære talenter de senere år og har haft stor succes,” lyder det.

Jes Stein Pedersen ser samme bevægelse, og mener, at Gyldendal har tabt sin særstatus øverst i den danske forlagskransekage – særligt hos yngre forfattere. Der er ifølge ham et behov for at flade den ellers hierarkiske opdeling af forlagets forskellige afdelinger ud. Det er en analyse, Søren Jacobsen Damm er enig i.

”Gyldendal er 250 år gammelt og bygger på en masse traditioner og historie. Man er nødt til at modernisere, ellers forkalker man. Et ungt forlag som Gutkind har en fladere struktur og suger unge talenter til sig,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu