Spotify afviser kritik af forretningsmodel

Det gør tilsyneladende indtryk på musiktjenesten Spotify, at store musikere trækker deres musik fra tjenesten i protest. Men Spotify afviser anklagerne om at være til skade for yngre musikere.
af CHRISTIAN GRUNERT PEDERSEN

Musiktjenesten Spotify giver som, bekendt adgang til det meste af den musik, man ville finde i en gammeldags cd-forretning. Men få kunstnere vil stadig nødigt lade deres musik være ”gratis”, og nu har den kendte musiker Thom Yorke, som MediaWatch beskrev i går, sågar valgt at trække sin musik fra tjenesten i protest mod forretningsmodellen.

Og det gør indtryk på Spotify, som er godt på vej til at blive rigtig mange menneskers foretrukne kanal til musik.

"Vi er 100 pct. engageret i at gøre Spotify til en kunstner-venlig musiktjeneste, og vi hele tiden i dialog med kunstnere og managere om, hvordan Spotify kan hjælpe dem med at opbygge deres karriere," siger Sofie Grant, der er PR-chef for Spotify i Nordeuropa, i en pressemeddelelse.

Britiske Radiohead fik allerede i 2007 stor opmærksomhed for deres gratis distribution af albummet "In Rainbows. Nu har forsanger i bandet Thom Yorke endnu engang fået stor medieopmærksomhed for sin kamp for retfærdige musikrettigheder i en digital verden. Det sker denne gang med sangerens farvel til musiktjenesten Spotify, som han kritiserer for at udnytte yngre musikere.

Spotify erkender, at der kan gøres mere for de mere ukendte kunstnere, men det vil tage tid.

"Lige nu er vi stadig i de tidlige stadier af et langsigtet projekt, der allerede har en enormt positiv effekt på både kunstnere og musikken. Vi har allerede betalt 500 millioner dollars til rettighedshavere, og ved udgangen af 2013 vil dette nå 1 milliard dollars, hvoraf mange af disse penge bliver investeret i pleje af nye talenter og producere fantastisk ny musik,” lyder det fra Spotify.

Thom Yorke får da heller ikke megen støtte på hverken de sociale medier eller fra teknologi-kyndige medier.

For eksempel skriver mediet Techradar i en leder, at Spotify gør det meget nemt for kunstnere at udgive musik på tjenesten, og at tjenesten samtidig har gjort store indhug i antallet af ulovlige download. Men er det så sandt, at streamingtjenester gør det sværere at tjene penge på musikudgivelser, spørger Techradar.

”Kort sagt: ja, det er formentlig rigtigt, men nej, det kan du ikke give Spotify skylden for”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår