E-bøger på vej i Danmark

MediaWatch

De billigste af disse, som p.t. koster omkring 200 dollar, er dedikerede til at kunne anvendes som et elektronisk læseredskab. For eksempel Rocket e-book, der vejer så lidt som 624 gram, kan rumme 4000 sider og går på batterier med 20 timers kapacitet. Andre, som for eksempel goReaders elektroniske lærebog, har et format som en laptop computer og en vægt på 2 kg, rummer 150 bøger, hvilket selskabet anslår svarer til 4 års lærebogsforbrug for en studerende.

Her kan den studerende lave understregninger, tekstmarkeringer, foretage margin noteringer, klippe og klistre tekst og billeder og indsætte bogmærker via den berøringsfølsomme skærm. Der findes endvidere modeller med søgemotor og modem til direkte internetadgang, som i princippet svarer til de håndholdte og bærbare PC'er med hensyn til funktionalitet.

Downloades fra Internettet

E-book brugeren læser sin e-book som en almindelig bog. Det er ikke nødvendigt at scrolle, som ved anden skærmlæsning. Man klikker en tekstside frem ad gangen, og kvaliteten af skærmene gør, at læsning på e-book med dagens maskiner ikke er mere anstrengende end anden læsning på de bedste stationære skærme.

Vil vi krybe til køjs med en e-book?

Sten Mortensen, der er salgs- og marketingdirektør ved Hewlett Packard Danmark, mener bestemt, at vi vil få e-books på det danske marked, men dog ikke i dette kalenderår. "Vi markedsfører Pocket PC, Pad Pilot, m.v., med internet download via mobiltelefon til 5-6.000 kroner. Her kan der også læses bøger, men de egentlige rene e-books til priser omkring de 200 dollar sælges kun i USA og er endnu ikke kommet til Europa. Vi vurderer at det kommer og ser en tendens til produkter til mere og mere specifikke teknologier", siger Sten Mortensen.

Billig teknologi

"Du kan have hele dit fotoalbum med i din e-book og vise frem til familie og venner. Lægen kan have hele Lægemiddelkataloget, m.v. med i e-bogen eller, du kan downloade de nyhedsartikler fra avisen, der interesserer dig og læse dem i toget i din e-book", giver Sten Mortensen yderligere som eksempler på anvendelsesområder. Han slutter dog med at tilføje, at mange, som han selv, jo nok stadig vil foretrække at printe ud og læse på print, hvilket de naturligvis ikke er kede af hos Hewlett Packard.

Vil danske forlag gå ind i e-books?

IT-redaktionschefen hos Gyldendal ser ikke nogen fare i en konkurrence eller kannibalisering mellem de trykte bøger og e-bogs udgivelser.: "Forsøg tyder ikke i den retning. Når en bog har været udgivet samtidigt, både som bog og på nettet, har de støttet hinanden", fortæller han og nævner, det hidtil vistnok eneste danske eksempel, Mikael R. Lindholms bog "Den digitale købmand". "Her læste jeg bogen i toget, men jeg bruger den også i elektronisk form på jobbet, og udnytter de søgemuligheder, der er er på PC'en".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu