Filmforhandlinger uden tv-nyt

Politikerne indleder tirsdag forhandlinger om et nyt filmforlig, der gælder for 2011-14.
Per Fanefjord Laursen

I dag indledes der forhandlinger på Christiansborg om et nyt filmforlig, der gælder for 2011-14.

Set med tv-øjne, synes der ikke udsigt til væsentlige forandringer.   

Filmforliget ligger set fra et mediesynspunkt i forlængelse af forårets medieforlig, hvor regeringen, DF og Liberal Alliance blev enige om at neddrosle tv’s indflydelse på film og at tildele DFI 25 mio. kr. om året fra licensmidlerne.

TV 2 og DR skal derudover bidrage med hver 60 mio. om året. Dermed fastholdes den politisk besluttede ordning, at public service tv-stationerne skal engagere sig i danske spillefilm og dokumentarfilm.

Ifølge Producentforeningens direktør, Klaus Hansen, er de engagementsbeløb en forudsætning for økonomien i dansk film, og forpligtelsen giver også god kulturpolitisk mening.

"Herved sikrer man, at dansk film bliver tilgængelig for alle danske borgere," siger han.

TV 2 vil selv bestemme
TV 2 har ellers længe slået sig i tøjret over politiske bestemte filminvesteringer. Allerede i TV 2’s medieududspil før forliget, klagede man over, at tv-selskabet er pålagt at investere massivt i dansk film. Man vil gerne vise spillefilm, men på markedsmæssige vilkår. TV 2 foreslog, at ordningen udvides fra kun at omfatte danske biograffilm til overordnet at gælde for dansk fiktion i bredeste forstand.

MediaWatch afventer en helt aktuel kommentar fra TV 2.

Flesibilitet for film og tv
Hos Producentforeningen forventer man, at næste forlig giver så fleksible vilkår som overhovedet muligt for både film og tv-branchen.

“Med "overhovedet muligt", mener jeg, at fleksibiliteten ikke må ske på bekostning af økonomien i de enkelte film. Der er desværre tendenser til, at DR og TV 2 både på filmproduktion og på anden programproduktion har den holdning at "fleksibilitet" kun skal komme tv-stationerne til gavn - og ikke branchen,” siger Klaus Hansen.

Når filmforligsforhandlingerne er overstået, ser Klaus Hansen frem til at sætte sig til bords med DR og TV 2 og afsøge mulighederne for fleksible aftaler, der både kommer tv og producenterne til gode.

Et forhandlingpunkt er eksempelvis antallet af film, som tv skal engagere sig i. Det vil blive reguleret enten af  politikerne i filmforliget, eller det bliver overladt til en forhandling mellem parterne.

Ingen fordeling af opgaverne
Producentforening minder om, at DR og TV 2 altid har haft og bør have den redaktionelle frihed til at sige ja og nej til, hvilke film de ønsker at engagere sig i.

Klaus Hansen ser ingen mening i, at det licensfinansierede DR og det rent kommercielle TV 2 f.eks. kunne dele filmene mellem sig, så TV 2 primært engagerede sig i mainstream titler, mens DR tog del i smallere projekter.

“TV 2 er ikke blevet forpligtet til at gå ind i film, de ikke tror på, og det ville være en indskrænkning af tv's redaktionelle frihed, hvis man skulle dele markedet i mainstream og smalle film. Bortset fra at der endnu ikke er nogen, der har kunnet definere de to begreber. Der er "smalle film" der har fået bredt publikum, og der er film tænkt til bredt publikum, der er endt med et lille tilskuertal,” siger Klaus Hansen.

Rapport fra filmudvalg
I sidste uge præsenterede et filmudvalg under Kulturministeriet rapporten ’Dialog og fleksibilitet’. Rapporten anbefaler, at DFI får større frihed, at tv-stationernes indflydelse mindskes og et opgør med 60/40-støtteordningen til fordel for en mere smidig ordning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu