Hård kritik af embedsmand i Kulturministeriet

Dele af dansk mediepolitik har været styret af én embedsmand - ikke af ministrene Jytte Hilden, Elsebeth Gerner, Brian Mikkelsen og Carina Christensen, lyder hård kritik.
Per Fanefjord Laursen

Dansk mediepolitik, når det gælder kommerciel radio, har været styret af én embedsmand i Kulturministeriet i årevis - ikke af de skiftende kulturministre, lyder skarp kritik.

Ejeren af Tvnyt.com og Radionyt.com, Stig Hartvig Nielsen, langer hårdt ud efter den mangeårige kontorchef i Kulturministeriet, Lars Banke, i en kommentar på radionyt.com.

Stig Hartvig er selv mangeårig radioaktør, tidligere bestyrelsesmedlem i DR og journalist/kommentator på sine to fagsites.

En mand har stødt kuglerne
Han skriver i dagens klumme, at det er almindeligt kendt i den danske radiobranche, at dén person, der har haft mest betydning for udviklingen af dansk lokal radio og dansk kommerciel radio - eller snarere mangel på samme - er kontorchef i Kulturministeriet Lars Banke.

Det er Lars Banke, der har støbt kuglerne. Ikke de skiftende kulturministre fra 90'erne til nu, for hvem radio har været et relativt lavt prioriteret område.

Stig Hartvig fremhæver særligt, at Lars Banke var en ærke-modstander af en replanlægning af FM-båndet, der kunne skabe en helt anden jævnbyrdig konkurrencesituation.

"Det lykkedes Lars Banke hele tiden at få udsat spørgsmålet; og ved til sidst at lade udarbejde en hel uspiselig og urealistisk plan for replanlægning, lykkedes det sågar også Banke at få en række større og mindre aktører i radiobranchen til selv at vende sig imod en replanlægning ......... dels kunne mange af dem af naturlige årsager ikke li’ Bankes plan for en eventuel replanlægning, og dels frygtede mange aktører enhver form for konkurrence. Så også her lykkedes Bankes plan. Som så mange gange før i dansk radiohistorie," skriver Stig Hartvig.

Stig Hartvig foreslår, at regeringen melder klart ud og udnævner Lars Banke som ny ’radiominister’.

Magtfuld - næppe ond
Den mangeårige radiodirektør Ole Søndergaard tvivler på, at én embedsmand ligefrem har været tilskade for mediet, men der er ingen tvivl om, at denne ene embedsmand, Banke, er en meget magtfuld person i ministeriet på radioområdet, vurderer Radio ABC-direktøren.

"Jeg kan da påpege, at jeg ikke tror, Lars Banke nogensinde har været på besøg på en radiostation i Jylland. Eller i hvert fald ikke de sidste 10-15 år, men det behøver jo ikke betyde, at han ikke vil dansk radio det godt. På det politiske og lovgivningsmæssige område har det afgørende problem i årene  været, at radio er et lav-statusområde hos politikerne," siger han.

Svage ministre
Direktør Jim Receveur, Radio100FM - også en mangeårig radioaktør - er enig med Ole Søndergaard.

"Det er nok mere fair at kritisere, at de skiftende kulturministre ikke har ment, at radio var særligt vigtigt."

Ole Søndergaard, der selv råder et stort network af frekvenser, afviser, at hans modstand i sin tid mod en replanlægning havde noget med Lars Banke at gøre.

"Jeg synes, at det var spild af penge, når vi egentligt bare gerne ville have ro på."

Lars Banke ønsker ikke at kommentere Stig Harvigs kritik, men oplyser at han har mere travlt med at hjælpe Kulturministeren med at få en ny medieaftale på plads.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu