Berlingskes trykkerier i spil i Mecoms milliardoprydning

Berlingske-ejer undersøger muligheder for enten rationalisering eller udsalg i milliardporteføljen af ejendomme og trykkerier.
MediaWatch

Berlingske-ejer undersøger muligheder for enten rationalisering eller udsalg i milliardporteføljen af ejendomme og trykkerier.

Berlingske Avistryk og andelen i Trykkompagniet er også under lup, bekræfter Lisbeth Knudsen. Artiklen bringes med tilladelse fra Børsen.  

Mecom har med topchefen David Montgomery i spidsen igangsat en oprydning i imperiets lettere uoverskuelige milliardbeholdning af bygninger og trykkeri-aktiviteter, og der bliver i den forbindelse kigget dybt i krogene hos Det Berlingske Officin.

Officinet har nemlig en hel del millioner på lager i form af trykfaciliteter i Berlingske Avistryk og Trykkompagniet, som ejes halvt om halvt med JP/Politikens Hus. Tilsammen indbringer de således omkring 660 mio. kr. i nettoomsætning til Det Berlingske Officin, hvilket svarer til knap en femtedel af hele koncernens omsætning.

I en præsentation bekendtgør Mecom, at alle aktiver i den 1,9 mia. kr. store beholdning af ejendomme og trykkerifaciliteter skal gennemgås med henblik på enten "simpel rationalisering" eller "overvejelser af ejerskab" - altså muligt frasalg.

Og Koncernchef Lisbeth Knudsen bekræfter, at de to trykkeridivisioner i Danmark har været under lup de seneste måneder.

"Det har alle Mecoms aktiviteter i Europa. Vi har beskrevet, hvad vi har af aktiviteter, hvad kapaciteten er, og hvornår vi mener, at der er behov for reinvesteringer. Lige nu analyserer vi resultaterne af vores gennemgang," siger Lisbeth Knudsen, der ikke er helt klar i mælet, når det gælder trykkeriernes fremtid.

"Der vil ikke komme nogen ændringer i forbindelse med regnskabet, men jeg kan ikke sige, at aktiviteterne er præcis de samme om et par år. Der er helt klart en overkapacitet på trykkeriområdet i Danmark for tiden, og vi kigger på alle muligheder for at finde de mest rationelle løsninger til de laveste omkostninger."

Ser du trykkeri-aktiviteterne som en force for Officinet?

"Det er nyttigt at kende markedet indefra og dermed have et grundigt indblik i priserne. Men alle de ting indgår i vores overvejelser," siger Lisbeth Knudsen, der ikke har lyst til at give yderligere kommentarer.

At dømme ud fra bundlinjen er det klart Berlingske Avistryk, der er det største aktiv for officinet. Mens det delejede Trykkompagniet i de seneste fire år har givet underskud - senest med 11 mio. kr. sidste år - har Berlingske Avistryk således haft en overskudsgrad på over 10 pct. i de sidste mange år. I det sidst offentliggjorte regnskab fra 2006 nåede overskudsgraden op på 12,5 pct. ud fra en omsætning på knap 470 mio. kr.

Ifølge Gorm Wesing Flyvholm, der er media director i rådgivnings- og revisionsvirksomheden Deloitte Business Consulting, er der da også både fordele og ulemper for Det Berlingske Officin ved også at gøre sig inden for trykkeribranchen.

"Ud fra en optimeringstankegang kan det være et problem, at man ikke har mulighed for at shoppe frit og benytte sig af eventuelt billigere tilbud ude i byen. Til gengæld bliver pengene inde i systemet, når man har sit eget trykkeri," siger Flyvholm.

Han anser det dog ikke for usandsynligt, at ulemperne kan veje tungest for tiden.

"Der er rigtig meget trykkapacitet lige nu, så det kan ikke nødvendigvis betale sig at have sit eget. Dertil kommer, at det koster minimum 100 mio. kr., når trykkerimaskinerne er blevet forældede og skal udskiftes. Med den økonomiske situation, dagbladene står i, så er det ikke sikkert, at det er dér, de har lyst til at investere lige nu," siger Gorm Wesing Flyvholm.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu