Alle kommuner er nu på nettet

MediaWatch

- Ærøskøbing er et godt eksempel på hvad en kommune kan byde på af selvbetjeningsmuligheder i dag. Borgerne kan f.eks. skifte læge på Internet. Men kommunens ansatte skal stadig foretage administrationen bagefter, siger underdirektør Jon Johnsen, KMD.

KMD har stået for en del af hjemmesiden, bl.a. dele af indholdet, en række selvbetjeningsløsninger og teknik så kommunen selv har kunnet bygge siden.

KMD var også leverandør for syv år siden i 1994, da Ledøje-Smørum som landets første kommune gik på nettet. Det var efter datidens standard en avanceret side, hvor man f.eks. kunne klikke på grafiske elementer.

De grundlæggende oplysninger om kommunen var både på dansk og engelsk, man kunne udprinte blanketter, men kun sende e-mail til en enkelt person i kommunen.

- Næste år er vi klar med selvbetjeningsløsninger, hvor alt foregår elektronisk hele vejen, og hvor kommunerne for alvor kan spare ressourcer på, at borgerne betjener sig selv, fortæller John Johnsen.

Ifølge en rapport fra Danmarks Statistik er kommunerne langt fremme med selvbetjening, men peger på manglende udbredelse af den digitale signatur som en barriere.

- Den digitale signatur vil med tiden skabe nye muligheder for digital forvaltning, men den største barriere handler om ren og skær information og tilvænning. Når blot 5.000 af de 500.000 årlige adresseflytninger foretages online, er der plads til markante forbedringer, mener Jon Johnsen.

Ifølge KMD's oplysninger har alle 289 kommuner i Sverige en hjemmeside, mens omkring 130 af Norges 435 kommuner mangler en hjemmeside.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu