Digital kopiering bliver lovligt

MediaWatch

Kulturministeren har haft succes med at samle et solidt flertal bag loven om digital kopiering. I sidste øjeblik er det således lykkedes for en række partier på Christiansborg, at få fastslået det logiske forhold, at der kun må kopieres fra lovligt materiale på Internettet med videre.

Loven ventes at sikre, at der fra og med 1. januar 2002 træder en forbedret kompensationsordning i kraft, som skal sikre kunstnere og kulturselskaber en supplerende kompensation for de digitale indgreb.

I loven fremgår det klart, at en ny kompensationsordning skal - tage hensyn til den realitet, at digital kopiering er mere indgribende i kunstnernes muligheder for at skaffe indtægter (fx ved salg af originale musikcd'ere eller DVD) end traditionel analog kopiering.

Arne Würgler, formand for Båndkopi samt de danske komponister og sangskrivere udtrykker tilfredshed med loven, omend han gerne havde set, at kompensationen var trådt i kraft med øjeblikkelig virkning.

- Det er godt, at der nu kommer til at stå i loven, at der skal sikres de skabende og udøvende kunstnere en rimelig økonomisk kompensation for enhver brug af deres frembringelser, og at det skal ske senest den 1. januar 2002. Vi havde gerne set, at det var sket her og nu i forbindelse med lovens vedtagelse. Rettighedshaverne vil nemlig i de kommende måneder miste mange millioner kroner.

Idag er alle analoge og digitale medier omfattet af 1992 kompensationslovgivningen hvilket i praksis betyder, at for eksempel CD-R, minidisc og videobånd er pålagt et vederlag. Ordningen ventes at indbringe de danske kunstnere omkring 40 millioner i år. Den oprindelige forudsætning var, at loven skulle indbringe mellem 150 og 200 millioner i dagens tal.

De seneste salgstal for pladebranchen viser, at salget er voldsomt faldende i Danmark. Dette sker til trods for, at kulturforbruget stiger støt i resten af samfundet. I Danmark er salget af CD albums (inkl. compilations) i 1. kvartal af 2001 faldet med hele 20,9 procent i forhold til 1. kvartal 2000.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu