TV 2-radio i politisk modvind

MediaWatch

Selv om regeringen med kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) i spidsen tirsdag meldte entydigt ud, at den fjerde landsdækkende radiokanal bør gå til TV 2, så vil ministerens forslag blive skudt ned allerede i dag, når medieforhandlingerne begynder, skriver Berlingske Tidende.

Et politisk flertal bestående af Enhedslisten, CD, KrF, Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti afviser alle uden tøven regeringens medieudspil. TV 2 skal ikke have den fjerde radiokanal, er meldingen. Og lige så klart formuleres det, at det såkaldte "dagbladsprojekt" - hvor syv af Danmarks største morgenaviser har budt på kanalen i fællesskab - er det absolut bedste alternativ.

"TV 2 skal ikke gå rundt og glæde sig. De vandt første runde. Men dagbladsprojektet er vores klare ønske. Især set i lyset af, at aviserne økonomisk har det sværest i det danske medielandskab," siger CDs medieordfører Peter Duetoft, der med en ny landsdækkende radio drevet af aviserne vil fremme samfundsdebatten, så alt ikke ender i "overskrifter".

Netop frygten for, at endnu flere dagblade vil lide døden på grund af svigtende annonceindtægter, får de øvrige partier til at støtte avisprojektet.

"Det er visionsløst at give TV 2 radiokanalen. Dagbladene er derimod selve fundamentet for hele fødekæden af nyheder til de elektroniske medier. Så det er aviserne, der skal understøttes," siger Søren Søndergaard fra Enhedslisten.

Kristeligt Folkeparti, der sammen med CD ventes at indgå i det endelige medieforlig - uanset om det bliver bredt eller smalt - er lige så kontant:

"Det største problem i Gerners medieudspil er, at hun vil give de to ledige kanaler til TV 2 og DR. Det er helt urimeligt. Så har man jo holdt folk for nar, når man har bedt om ansøgninger udefra," siger Tove Videbæk.

Hvis et kommercielt medieforetagende skal have rettighederne til den fjerde radiokanal, så skal den i første omgang udbydes i licitation. Her er både CD og Dansk Folkeparti parate til direkte at forhåndssikre "dagbladsprojektet":

"Teknikken må vi se på. Man kan altid tilpasse teksten," siger Peter Duetoft (CD). Aase D. Madsen, Dansk Folkeparti: "Koncessionsbetingelserne må blot skrives på en måde, så udenlandske aktører ingen chancer får."

Også Venstre og de Konservative står fast på, at den fjerde radiokanal skal i udbud, men partierne er varsomme med på forhånd at garantere dagbladene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu