Nyrup beklager

MediaWatch

Midt under efterlønsforhandlingerne fik statsminister Poul Nyrup Rasmussen lejlighed til at ironisere over Venstres rolle i de sammenbrudte forhandlinger om en medietillægsaftale.

Hos Venstre mærker man reaktionerne på, at det den 1. februar var det slut med DR's klassiske musik på forsøgskanalen P4: "DR har en automatisk telefonsvarer: Ring til Venstre."

Venstres medieordfører Jens Rohde har foreholdt DR's radiodirektør Leif Lønsmann, at Venstre ikke har forbudt DR at spille klassisk musik, som DR's lytter- og seerkontakt hævder. Det stoppede dog ikke opkald fra utilfredse lyttere, der har fået Venstres telefonnummer i DR.

- Derfor spørger jeg ministeren, om det ikke alene er DR, der har truffet valget om at nedprioritere klassisk musik? siger Jens Rohde:

- Jeg har fået mange pudsige reaktioner og mange fra lyttere, som var kede af, at de ikke kunne høre klassisk musik døgnet rundt. Den ærgelse deler jeg fuldt ud, men jeg må også sige, at DR svigter deres public service forpligtelse!

Sådan er politik

De otte medieforligspartier (SF, S, R, CD, K, V, DF og FRP) samt Kristeligt Folkeparti med observatørstatus forhandlede i trekvart år inden det lykkedes at nå frem til en aftale, der "bare" skulle godkendes i grupperne. Venstres gruppe vendte - som den eneste - fingeren ned.

- Sådan er politik. Det er synd for befolkningen. Det er ærgerligt for de syv partier, der også har siddet med ved bordet og er enige i den skitse, der ligger. Det er ærgerligt, siger den radikale kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen.

Den stærkeste kritiker af Venstre er Fremskridtspartiet, hvor Kim Behnkes reaktion på Venstres nej kunne give ideer om, at liberalister er liberale værst.

- Det udslaggivende i Venstres folketingsgruppe har været en taktisk manøvre, når man ser på de pressemeddelelser, Venstre udsendte under forhandlingerne om, at der var opnået liberale sejre ved forhandlingsbordet. Jens Rohde var den eneste, der ikke ville være med, da vi nåede til snoren.

- Forhandlingsmæssigt er det - som socialdemokraten Søren Hansen sagde - ikke bare uprofessionelt, det er simpelt hen dårligt håndværk. De har også haft en politisk senior Ester Larsen med ved møderne, så man kan ikke undskylde Venstre med, at partiet har haft et uerfarent folketingsmedlem siddende.

- Der har været masser af tid undervejs til at trække i nødbremsen. Jens Rohde svarede, at Venstre er modstander af hele setuppet. Så må vi andre sige, at det kunne man da godt have sagt noget før, siger Kim Behnke.

Columbusæg fra DR og TvDanmark

Det omtalte "set up" er den plan, som DR's Christian Nissen og TV-Danmarks Peter A. Petersen præsentere i sommeren 1998.

Deres plan brød det politiske dødvande ved at foreslå, at de kommercielle radioer gennem en netværkstruktur skulle danne den femte kanal mod at DR fik den fjerde.

- Fra venstre siden i salen er der modstand mod netværk af kommercielle stationer og fra højre mod at DR skulle have P4. De kom med et columbusæg, der tilfredsstillede begge parter og dermed gjorde det muligt at komme ud af det politiske dødvande, siger Kim Behnke.

Bundet mandat

Jens Rohde forsvarer sig og Venstre med, at man holdt fast i forhandlingsbordet så langt som overhovedet som muligt, fordi alle partier skulle være enige:

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg har et bundet mandat. Når vi ikke kan komme længere, skal jeg tilbage til gruppen og diskutere det.

På det afgørende gruppemøde dagen før, at alle regner med forliget skal konfirmeres, kommer spørgsmålet: Kan du garantere, at dette giver et effektivt monopolbrud?

Det kunne Jens Rohde med god samvittighed ikke garantere. Der var for mange ubekendte faktorer til at bortvejre tvivlen. Derfor valgte Venstre at sige nej til at give DR en permanent fjerde kanal.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu