DR i krig med forsvaret om TV-frekvens

MediaWatch

Underdirektør Paul Samsøe, DR - Det er ikke nogen hemmelighed, at vi vil have betydelig interesse i at overtage den frekvens, der ligger i 60-båndet og opefter.

En samfundsmæssig skandale: Selv om Danmark rent faktisk råder over en jordbaseret analog tv-frekvens, der kunne bruges af public service tv-statiionen DR2, har politikerne intet gjort for at sikre denne mulighed. Dermed bliver op mod 40% af seerne - eller over 1,6 millioner potentielle seere, unddraget den tv-station, som de betaler dyre licenspenge til.

For at modtage DR2 skal man være på kabel-tv, med i en antenneforening eller indehaver af en parabol og et særligt dekoderkort. DR2 sendes kodet fra satellit, fordi tv-stationen ikke ønsker at løbe ind i rettighedsproblemer. Satellitsignalet vil ukodet kunne modtages i det meste af Europa. Rækkevidden af de jordbaserede signaler kan stort set holdes inden for landets grænser.

Danmarks Radio kæmper i øjeblikket for at overtage "den hemmelige frekvens" til DR2. Frekvensen er til rådighed for militære formål, herunder NATO, men da forsvaret for længst er gået over i den digitale tidsalder, er den i princippet ledig.

Sagen havner på kulturminister Elsebeth Gerner Nielsens bord. Under hendes ministerium sorterer nemlig det såkaldte Skouby-udvalg, opkaldt efter formanden, professor Knud Erik Skouby, Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Med i udvalget er desuden repræsentanter for Kulturministeriet, Forskningsministeriet, Danmarks Radio, TV2, Tele Danmark og Telestyrelsen.

Underdirektør Paul Samsøe, Danmarks Radio, bekræfter tilstedeværelsen af "den hemmelige frekvens" og tillige, at den vil være velegnet til jordbaseret analog sending af DR2.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi vil have betydelig interesse i at overtage den frekvens, der ligger i 60-båndet og opefter.

Der er tale om en UHF-frekvens ud over den, der i henhold til mediaforliget er reserveret til digitale forsøg. Det visionsløse Mediaforlig, der fastlåser den mediepolitiske udvikling, fordi det ikke kan ændres med mindre der er enighed mellem de deltagende politiske partier, udelukker i realiteten enhver form for fleksibilitet. Dets største fortjeneste var at give efter for dygtig lobbyisme og lukke TvDanmarks jordbaserede netværksplan ind ad bagdøren.

Overskuelig fremtid

Digital tv-sending indebærer, at en analog frekvens kan rumme hele fire digitale signaler på én gang. Paul Samsøe oplyser, at der internationalt er mangel på frekvenser, og skal der gennemføres ændringer i det, vil det kræve længerevarende bilaterale forhandlinger med nabolandene samt i et bredere perspektiv også internationale forhandlinger. Det er Telestyrelsen, der skal varetage sagsbehandlingen og planlægningen, mens Kulturministeriet står for tildelingen af frekvenser.

- Vi venter, at Skouby-udvalget, som jeg er medlem af, kommer med en rapport og en indstilling til kulturministeren inden årets udgang, siger Paul Samsøe.

DR står ikke alene med ønsket om at få en jordbaseret frekvens. TV2 fremsatte i efteråret i forbindelse med modoffensiven mod privatiseringsbestræbelserne ønske om at få en TV2-2. Det vandt imidlertid ikke politisk gehør.

Der er generelt rift om frekvenserne - også på radioområdet. Den ledige 4.FM-kanal bruges frem til årets udgang til DAB-forsøg (DAB= Digital Audio Broadcast), og den har bl.a. DR, TV2, Radio 2 og SBS samt netværket af lokale radiostationer lagt billet ind på.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu