"Tech-selskaber skal kompensere medier, hvis deres chatbots udnytter mediers indhold"

EP-valg 2024. Venstres Morten Løkkegaard mener, at medier skal sikres retten til at forhandle om fair kompensation, når tech-selskaber bruger deres indhold til at træne chatbots.
Morten Løkkegaard er Venstres spidskandidat til Europaparlamentsvalget. | Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Morten Løkkegaard er Venstres spidskandidat til Europaparlamentsvalget. | Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

- Hvad er dine overordnede mærkesager på medieområdet?

“Mediefriheden har været under pres i flere EU-lande, hvor regeringer undertrykker journalister og medier, som laver vigtige, kritiske afsløringer. Som journalist er jeg meget bevidst om, at kvalitetsjournalistik er en central del af fundamentet for vores demokrati. Derfor skal EU fortsat bidrage til, at journalister og medier kan agere samfundets og borgernes vagthund. Loven for mediefrihed i EU, som blev vedtaget for nylig, giver blandt andet mediers indhold bedre vilkår på sociale medier og sikre beskyttelse af journalisters kilder.”

”Ny teknologi som chatbots skaber desuden nye udfordringer for mediebranchen. Både når det gælder fjendtlige staters mulighed for at manipulere brugere ved at fodre chatbots med vildledende narrativer, men også når det gælder medier forretningsgrundlag. Vi skal sikre, at avancerede sprogmodeller (chatbots) ikke undergraver mediers mulighed for at tjene penge. Tech-selskaber skal kompensere medier, hvis deres chatbots udnytter mediers indhold.“

- Hvad vil du arbejde for omkring sikring af medier og forlags ophavsret ved træning af kunstig intelligens?

”Da Europa-Parlamentet forhandlede om AI Act, lykkedes det Venstre at få opbakning til vores forslag om, at tech-kæmper skal sørge for større transparens om indholdet, som deres chatbots er trænet på. Vi må ikke risikere, at denne fremadstormende teknologi undergraver mediers mulighed for at drive forretning. Derfor er det et vigtigt skridt, at Venstres forslag blev en del af den endelige kompromisaftale mellem Ministerrådet, Europa-Parlamentet og Kommissionen.” 

”Næste skridt er, at vi opdaterer lovgivningen for ophavsret. Vi skal sikre medier retten til at forhandle om en retfærdig kompensation, når tech-selskaber benytter deres indhold til at træne chatbots. Kravet om gennemsigtighed skal give medier et bedre udgangspunkt for at forhandle om kompensation under ophavsretten.” 

- Hvad mener du, der bør gøres omkring regulering af store globale tech-selskaber i forbindelse med:

… sikring af fair konkurrenceforhold på annoncemarkedet?

· ”EU skal være med til at sørge for fair vilkår på annoncemarkedet. I parlamentet har vi derudover blandt andet haft fokus på, at sociale medieplatforme ikke må tillade annoncering, som promoverer systematisk desinformation, spredt af robotprofiler eller russiske agenter.” 

... videredistribution af publicistiske mediers indhold på digitale platforme?

”Publicistiske medier er afgørende for vores demokrati. Derfor skal vi gennem EU hjælpe medier, så de får bedre mulighed for at kræve kompensation for tech-kæmpers udnyttelse af mediers indhold. Netop det var grunden til, at Venstre under AI Act-forhandlingerne foreslog at indføre krav om transparens for chatbots og indholdet, de er trænet på.” 

”Hvis vi skal værne om vigtig kvalitetsjournalistik, er vi nødt til at sørge for, at europæiske og danske medier har en fremtid. Og det kan vi sikre ved at give medier et bedre udgangspunkt for at forhandle med tech-giganter. Som et lille land er det mest ideelt for Danmark at lægge arm med globale tech-selskaber gennem EU.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu