Kulturministeren fremsætter lovforslag om mediestøtte og Public Service Puljen

Lovforslag indfører forhøjelse af titelloft for støtte fra ugeavispuljen og en ny mulighed for, at public service-podcast og radioprogrammer kan få støtte fra Public Service Puljen.
3. maj skal lovforslaget fra kulturministeren behandles første gang i Folketinget. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
3. maj skal lovforslaget fra kulturministeren behandles første gang i Folketinget. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
AF KAJ HØIVANG

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har fremsat et samlet lovforslag for Folketinget, som skal gennemføre en række elementer af medieforliget fra juni.

Lovforslaget, der blev fremsat i fredags, vil blandt andet hæve det hidtidige titelloft på ugeavispuljen fra 350.000 kr. til en mio. kr. og samtidig øge loftet for andelen af det enkelte medies redaktionelle omkostninger, der kan modtages støtte for, fra 35 pct. til 60 pct.

Ændringen har tidligere været varslet og kommer ifølge Kulturministeriet, fordi det oprindelige støtteloft var sat for lavt i forhold til medieaftalens formål om ”i tilstrækkelig grad at understøtte nyhedsformidlingen og nærdemokratiet i lokale og regionale områder”.

Ordning skal godkendes af EU-Kommissionen

Ikrafttrædelsen af det nye støtteloft forudsætter dog endnu en runde med EU-Kommissionen, der skal godkende de nye beløbsgrænser, efter Kommissionen allerede i efteråret 2023 godkendte ordningen med de oprindelige grænser, og derfor er det endnu uvist, hvornår den nye ordning kan træde i kraft.

”En ændring af mediestøtteordningen skal godkendes af Europa-Kommissionen. Det foreslås derfor, at kulturministeren, når Europa-Kommissionens godkendelse foreligger, fastsætter tidspunktet for ikrafttrædelse af de dele af lovforslaget, der vedrører ændringer af mediestøtteloven,” lyder det i den skriftlige fremsættelse af lovforslaget.

Loftet hæves, efter Medienævnet i slutningen af 2023 for første gang uddelte støtte fra ugeavispuljen, og hvor det dagældende loft medførte, at der kun blev uddelt knap 29 mio. kr. ud af puljen 43,1 mio. kr. De ubrugte midler på 14,2 mio. kr. medførte et pres for at få hævet loftet.

Produktionsstøtte til lyd og billeder

I forbindelse med fremsættelsen af lovforslaget er også høringssvarene og høringsnotat blevet offentliggjort efter høringen i februar og marts.

I høringen peger Center for Podcasting og organisationen Grakom på, at det ikke tydeligt fremgår af lovforslaget, om ugeaviser har ret til at bruge deres redaktionelle produktionsstøtte til nyhedsindhold i form af lyd og levende billeder. Center for Podcasting opfordrer til, at dette tydeliggøres, så produktionsstøtten bliver mere platforms- og medieneutral.

I høringsnotatet imødekommer Kulturministeriet de to aktørers efterlysning, så ugeaviser og publicistiske magasiner også får mulighed for at opnå tilskud i form af redaktionel produktionsstøtte, når nyhedsindholdet består af levende billeder og lyd. Det vil dog være et krav, at de skrevne nyheder fortsat skal udgøre ”en betydelig del af nyhedsmediets samlede indhold”.

Det betyder samtidig, at ugeaviser og publicistiske magasiner kan få produktionsstøtte, når mindst en tredjedel af det samlede indhold er skrevne nyheder med selvstændig værdi.

”Hermed svarer kravet for ugeaviser og publicistiske magasiner til kravet om andel af skrevet indhold i mediestøttens hovedordning, hvormed ordningerne i lige høj grad er platforms- og teknologineutrale,” skriver Kulturministeriet i høringsnotatet.

Afvist koncernloft

Foreningen af lokale, fritstående journalistiske internetmedier foreslår i sit høringssvar indførelsen af et koncernloft på 2,5 mio. kr. i støtte fra ugeavispuljen efter samme model, som kendes fra hovedordningen.

”Foreningen af lokale, fritstående journalistiske internetmedier finder ikke, at de store mediekoncerner, som udgiver mange lokale print ugeaviser, blot skal have tildelt nye støttekroner oveni de mange millioner støttekroner, som disse mediekoncerner allerede modtager i de øvrige mediestøtteordninger,” lyder det i foreningens høringssvar.

I høringsnotatet afviser Kulturministeriet forslaget med henvisning til, at der i medieaftalen kun er aftalt et koncernloft for hovedordningen.

”Kulturministeriet bemærker endvidere, at et koncernloft på 2,5 mio. kr. for den redaktionelle produktionsstøtte til ugeaviser vil medføre, at en lang række koncernejede ugeaviser enten ikke vil opleve en økonomisk styrkelse eller kun vil opleve den i meget begrænset omfang, da en stor del af ugeaviserne er ejet af relativt få koncerner,” skriver ministeriet.

Støtte til podcast og radioprogrammer

En anden ændring, der gennemføres med det nye lovforslag, er den aftalte udvidelse af Public Service Puljen, som fremover giver adgang til, at der også kan gives tilskud til public service-indhold i form af dansksprogede radioprogrammer og podcasts.

Muligheden fandtes indtil for ca. ti år siden, men blev afskaffet som konsekvens af en evaluering fra Det Danske Filminstitut, som også dengang stod for uddeling af midler fra puljen.

Ifølge DFI’s evaluering var det svært at få brugt midlerne, der dengang var øremærket radio, på fornuftig måde.

Ændringen af støttetildeling til lyd fra Public Service Puljen træder i kraft den 1. juli, mens kulturministeren først fastsætter en ikrafttrædelsesdato for ændringerne i mediestøtteordningen til ugeaviserne, når EU-Kommissionen har godkendt ordningen.

Der er førstebehandling i Folketinget den 3. maj.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu