Forsvarsministeriet anklaget for at omgå aktindsigt

Forsvaret har ifølge tidligere topofficer gentagende gange fået besked på ikke at kommunikere skriftligt for at omgå offentlighedsloven. Det er en udbredt praksis, siger mediejurist.
Foto: Emil Ryge Christoffersen, Jyllands-Posten
Foto: Emil Ryge Christoffersen, Jyllands-Posten

Lad være med at kommunikere på skrift, hvis det er en følsom sag.

Sådan har det flere gange lydt fra Forsvarsministeriet til Forsvarskommandoen, lyder det fra oberst Lars R. Møller i Information.

”Det er en praksis, jeg har oplevet temmelig mange gange i de fire år, jeg har siddet i Forsvarskommandoen (...) Og det blev værre og værre i de år, jeg var der,” siger han til avisen.

Obersten har tidligere været i spidsen for flere af Danmarks internationale operationer.

Derved kan man omgå, at journalister og andre nysgerrige kan opnå aktindsigt. Og den praksis lader ifølge mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til at være udbredt i centraladministrationen.

”Det er mit klare indtryk, at det er en udbredt praksis på Slotsholmen, når embedsmændene ønsker at undgå aktindsigt,” siger han til Information med henvisning til sin viden fra syv år som medlem af Offentlighedskommissionen, der var med til at lave benarbejdet for den nye offentlighedslov.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) eller de ansvarlige embedsmænd har ikke villet kommentere Informations historie. Enhedslisten og Dansk Folkeparti har til formiddag meldt sig på banen med krav om en garanti fra ministeren, om at ministeriet overholder offentlighedsloven.

Gammeltoft-Hansen: Undtagelser i offentlighedsloven var ikke hensigten

DF og EL: Ny offentlighedslov fejlede i Christiania-sagen

S: Journalister sover i lobby-timen

Ombudsmand: Magthavere og medier vil tørne sammen i jura-slagsmål

Sundhedsstyrelsen syltede aktindsigt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu