Konkurrencestyrelsen ændrede kurs i Infomedia-sag

Først ville styrelsen straffe JP/Pol for misbrug af markedsdominans, men sagen blev i stedet lukket med en løftet pegefinger. Konkurrent protesterer.

Konkurrencestyrelsen har foretaget en kovending i en sag om diskrimination af Infomedias konkurrenter. I juni i år offentliggjorde styrelsen, at sagen - der er baseret på en klage fra Infopaq i 2009 - var blevet afgjort med et tilsagn: JP/Politiken og Berlingske havde muligvis diskrimineret Infomedias konkurrent Newswatch ved at tilbyde Newswatch dårligere kontrakter og prisvilkår. Men sagen blev afsluttet med et tilsagn fra de to Infomedia-ejere om at de ville rette ind.

Men nu viser det sig, at styrelsen oprindeligt var mere klar i mælet. I et udkast til afgørelsen fra 2011 skriver styrelsen, at den vurderer "at JP/Politiken tilbyder Infomedias konkurrenter diskriminerende vilkår". Altså et lovbrud, der kan straffes med bøde. Det skriver Børsen i dag.

Opblødningen, der altså kan have sparet Infomedias ejere for en bødestraf, vækker vrede hos Infomedias konkurrent Retreiver Danmark, der aktuelt har anklaget Infomedias ejere for at diskriminere og tilbyde Infomedia lavere priser end Retriever.

"Konkurrencestyrelsen har jo erkendt, at der er tale om diskriminerende adfærd. At de så vælger af ressourcemæssige årsager ikke at gå videre, synes jeg er krænkende for min retsbevidsthed," siger adm. direktør i Retriever Danmark, Jens Kloppenborg til Børsen.

Styrelse: Mere oplagt med forbud

Konkurrencestyrelsen erkender, at et forbud havde været mere oplagt i den konkrete sag.  Forbud har mere slagkraft for den fremtidige praksis, end en tilsagnsafgørelse.

At man så alligevel valgte at afslutte sagen med et tilsagn skyldes, siger styrelsens souschef Jacob Borum, at et tilsagn er mindre ressourcekrævende og mere effektivt bedrer konkurrencen på markedet, fordi styrelsen kan nå at afslutte flere sager.

Han siger dog også, at hvis Infomedias ejere, JP/Politikens Hus og Berlingske, ikke efterlever deres tilsagn nu, skal styrelsens indlede en "større procedure".

Infomedias bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen, afviser over for Børsen, at der aktuelt er være vilkår, der gør det dyrere for konkurrenter, som eksempelvis Retriever Danmark, at nyhedsovervåge.

Berlingske og JP/Pol afværger konkurrence-sag

Nordiske mediegiganter vil udfordre Infomedia

Ny konkurrent til Infomedia

Infopaq taber sag til dagbladene 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu