Moderaterne bakker op om forårets medieaftale

Det er godt, at besparelserne på DR er rullet tilbage, for der behov for et stærkt public service-medie i Danmark. Dog er det såkaldte kulturbidrag ”bekymrende”, mener Jon Stephensen fra De Moderate.
Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Det nye parti Moderaterne med tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen i front, vil ikke trække tæppet væk under medieforliget, som blev vedtaget af et smalt, rødt flertal i foråret. Sådan lød det fra Jon Stephensen, folketingskandidat for partiet, i en mediepolitisk debat i Altingets gård torsdag formiddag.

”Når det kommer til medieforliget, så bakker vi sådan set op om det. Vi synes, det er godt, man har rullet besparelserne på DR tilbage, for vi har brug for stærke public service-medier,” sagde Jon Stephensen i debatten.

Samtidig uddybede han, at han anerkender dilemmaet i, at DR ikke skal udkonkurrere private medier, men at danskerne samtidig ikke er tjent med et DR, der er ”så udvandet”, at DR fx taber de unge. Derfor mener Moderaterne også, at DR fortsat skal have lov til at udkomme med tekstbaserede nyheder.

Bekymret over kulturbidrag

Dog er der ét punkt i forligsteksten, der bekymrer Moderaterne - nemlig det såkaldte kulturbidrag, som pålægger streamingtjenester som Netflix, TV 2 Play og Viaplay at betale seks pct. af omsætningen i Danmark til en pulje til produktion af dansksproget indhold.

”Vi forsår godt intentionerne, men der er et helt erhverv, der nu hyler og skriger og beder os om at se på det,” sagde Jon Stephensen i debatten.

Efterfølgende uddybede han over for MediaWatch, at Moderaterne ikke ville genåbne medieaftalen. Over for Journalisten fortæller han, at han vil genåbne den del, der handler om kulturbidraget.

”Men vi bliver nødt til at se på de meget uheldige konsekvenser, som streamingafgiften ser ud til at have på produktionsmiljøet. Det tror jeg, der er bred enighed om,” siger han til Journalisten.

Flere af de borgerlige partier har meldt sig klar til at rulle hele eller dele af medieforliget tilbage, hvis de kommer til magten efter et valg. Det skyldes bl.a. kulturbidraget, som de mener burde være udformet som en investeringsforpligtelse i stedet for. Derudover ønsker bl.a. Konservative at genindføre besparelserne på DR, mens Venstre ikke går ind for at gøre DR mindre, men for at lave et ”bedre DR” der fylder de huller ud, som de private medier ikke fylder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu