Krav til overenskomst på Format udløser kritik

Medarbejderforeninger i JP/Politikens Hus kritiserer ledelsens fremgangsmåde og krav om ulønnet frokostpause i armlægningen om en overenskomst for det nye medie Format. 
Foto: Thomas Borberg/Ritzau
Foto: Thomas Borberg/Ritzau

Et par måneder efter lanceringen og endnu længere tids forhandlinger er der fortsat ikke indgået en overenskomst for journalisterne i JP/Politikens Hus' nye medie for unge Format, skriver Journalisten.

Selvom parterne er blevet enige om at tage udgangspunkt i Fællesoverenskomsten mellem Dansk Journalistforbund (DJ) og Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA), trækker det ud med en aftale. Ifølge medarbejderne skyldes det, at ledelsen senest har stillet krav om, at Format indgår en lokalaftale først, inden der skrives under på overenskomsten. Lokalaftalen specificerer primært, hvordan arbejdstiden skal opgøres, og herunder indgår det, at journalisternes frokostpause ikke tæller med i den lønnede arbejdstid.

Forløbet udløser kritik fra tillidsfolkene på koncernens tre dagblade og største forretningsgren, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Politiken.

"Jeg synes, DJ har været ret large og givet dem en billigere overenskomst, end man normalt skal have i vores hus. Men pludselig vil ledelsen også lave en aftale, hvor der indgår selvbetalt frokostpause. Det vil sige at, de mennesker, der i forvejen arbejder til lav løn, også skal arbejde to en halv timer mere om ugen, end der egentlig står i deres overenskomst," siger Anders Stoffer, der er tillidsmand på Ekstra Bladet, men udtaler sig på vegne af medarbejderforeningerne på dagbladene.

I en fælles udtalelse kritiserer de, at koncernledelsen kræver en lokalaftale i hus, før man vil indgå overenskomsten - ifølge tillidsrepræsentanterne og DJ er det imod normal praksis.

Ledelsen i JP/Politikens Hus afviser dog kritikken. Ifølge koncernpersonalechef Mia Riedel Lentz er det naturlige "juridiske udgangspunkt" for et nystartet selskab, at frokostpausen ikke giver lønkroner.

”Vi er faktisk en smule forundret over, at den her aftale nu bliver sat på hold. Jeg synes, det er ærgerligt, at de journalistiske medarbejdere på Format ikke frit kan indgå en lokalaftale, fordi de fornemmer, at de bevæger sig på et principielt område for DJ og deres øvrige journalist-kolleger,” siger hun til Journalisten.

I Journalistforbundet har man modsat det synspunkt, at Fællesoverenskomsten som udgangspunkt giver ret til en lønnet frokostpause. Fællesoverenskomsten har en startløn på 19.172 kr. og siger om arbejdstiden, at den "bør ikke overstige 37 timer ugentlig" - men uden at udspecificere, om frokostpausen indgår som en del af den lønnede arbejdstid eller ej.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu