Altinget.dk foreslår Google-told

Den kommende mediestøtte bør også indebære en trafikafgift på sites som Google og Facebook, mener Altinget.dk's Rasmus Nielsen.

Den nye mediestøtte skal sikre danske netmedier langt bedre både mod den internationale konkurrence fra annoncehøstere som Google og Facebook og den nationale konkurrence fra statsejede og -støttede medier som licensfinansierede DR og dagbladene, der bl.a. nyder godt af nulmoms-ordningen.

Sådan lyder opfordringen fra Altinget.dk i netmediets høringssvar til kulturministeren vedr. Mediestøtteudvalgets rapport, der blev sendt i høring i november og har høringsfrist i dag.

Understøttelsen af netmedierne skal ske i to faser - på den korte bane handler det om at øremærke de 41 millioner kroner, som Kulturministeriet råder over i overskydende licensmidler (for perioden 2011-14), til de publicistiske netmedier allerede i år. Alt andet er uacceptabelt, mener Altinget.dk's chefredaktør og ejer, Rasmus Nielsen.

"Hvis et politisk flertal/kulturministeren anvender midler fra ”41-puljen” til DR eller nulmoms-medier, vil vi opfatte det som direkte fjendtligt i vores ellers altid professionelle relation," skriver Rasmus Nielsen i høringssvaret.

Toldhegn mod Google
På den længere bane (fase to fra 2013-15) skal der dæmmes op for den internationale konkurrence ved at bygge statsligt hegn mod internationale sites som Google, YouTube og Facebook, der hiver stadig flere annoncekroner ud af Danmark - uden at lægge tilsvarende skattemidler af omsætningen. Det får Altinget til at opfordre til, at: 

"Danmark/EU lægger told/trafikafgifter på internationale sites som Google og facebook.com, der fra skattely profiterer på dansk produceret indhold."

Google-skat har tidligere været forsøgt i Frankrig, hvor regeringen per 1. januar 2011 ville gøre det dyrere for annoncørerne at vælge Google. Ordningen blev imidlertid droppet igen - men herhjemme har de nuværende regeringspartier tidligere ønsket muligheden for en Google-afgift undersøgt. Det skete for to år siden, da partierne sad i opposition, tanken blev dog aldrig officiel mediepolitik for den daværende opposition.

Konverter licens til mediestøtte
På kort sigt foreslår Altinget.dk også, at mediestøttebeløbet hæves for bl.a. at kunne finansiere mere medie-innovation. Det skal ske i kraft af en forhøjelse af lønsumsafgiften på de medier, der har nulmoms - som tidligere foreslået. Derudover bør de ekstra licensmidler, DR står til at få ind via en mere intensiv opkrævning af erhvervslicens, også omsættes til støtte til private medier - og det samme bør midlerne fra den nye momsregel for magasiner trykt uden for EU, der træder i kraft per 1. april, og som ventes at udgøre  omkring 60 mio. kr.

På den længere bane skal den nationale konkurrence fra DR begrænses ved at fastfryse licensmidlerne til DR, så public service-huset slankes, men det vigtigste er handling nu, et forlig i år, så en ny mediestøtte kan træde i kraft per 1. januar 2013.

"Alle argumenter har været fremført i flere år, og der foreligger med Mediestøtte-rapporten et slags branche-kompromis om i første omgang begrænset omlægning af mediestøtten til delvis platformsneutralitet. Derfor opfordrer Altinget.dk ministeren og ordførerne til tidligst muligt i 1. kvartal af 2012 at indgå forlig, så lovforslaget kan vedtages ikke for sent i 2012, og så de nye ordninger aller-allersenest træder i kraft 1. januar 2013. Vi har allerede i dag ventet forgæves i mange år på ligestilling – i hvert fald siden 2006, hvor partierne skød arbejdet med en ny mediestøtteordning i gang," lyder det i høringssvaret.

- TBH, LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu