”Vanity Fair er journalistisk topklasse”

1. Hvilket medie tjekker du først om morgenen og lige før, du går i seng? I den sammenhæng er jeg en dødkedelig nyhedsjunkie: TV 2 News og mindst Politikens og Berlingskes hjemmesider. 2. Hvem er din yndlingsvært?
Christian Grunert Pedersen

1. Hvilket medie tjekker du først om morgenen og lige før, du går i seng?

I den sammenhæng er jeg en dødkedelig nyhedsjunkie: TV 2 News og mindst Politikens og Berlingskes hjemmesider.

2. Hvem er din yndlingsvært?

TV 2 News producerer mange dygtige studieværter, synes jeg. Det stiller særlige krav til dem, at de er på flere timer ad gangen, og hvis der sker et eller andet skal de kunne improvisere og gennemføre lange interviews, hvor der nogle gange bliver gået til vaflerne. Den slags udfordringer får værterne på hovedkanalerne jo ikke.

Jeg må også tage hatten af for Clement Kjærsgaard. Han er vidende, ekstremt hurtig i hovedet og bliver bedre og bedre. I ’Debatten’ på DR2 kan man også se, at han er blevet god til at trække sig og lade diskussionerne folde sig ud, nogen gange til kaotiske tilstande, mens han roligt svæver over vandene.

Det er sagt mange gange før, men Jon Stewart er ekstremt dygtig, og hans program The Daily Show viser også, hvor meget det betyder med et dygtigt hold bag studieværten, og Stewarts hold er uhyggeligt.

3. Hvilket medie giver dig mest faglig inspiration?

Amerikanske magasiner er bare de bedste. Titler som Esquire, GQ, Wired, Vanity Fair (der egentlig er til kvinder), og mange andre for den sags skyld, er ofte journalistisk topklasse. Jeg elsker den magasinjournalistiske form, fordi den både efterstræber aktualitet og holdbarhed. Skribenten afleverer måske sin tekst en måned eller to før det udkommer, og så skal det ligge på hylderne i en måned. Det skal altså være holdbart, hvis man vil undgå at være til grin. Men samtidig skal magasiner også være på forkant og relevante. Og det er amerikanerne altså verdensmestre i.

4. Hvilken blog vender du altid tilbage til?

Jeg er en troløs bloglæser. Jeg synes, der er for meget plads på nettet, for lidt redigering, oceaner af ord og billeder, jeg kommer alt for let til at bruge for meget tid på for lidt. Men lige nu læser jeg gerne copenhipster.dk. Den tager gas på modebranchen og selvhøjtideligt københavneri, den er sjov.

5. Hvordan ændrer dine medievaner sig, når du holder ferie?

Jeg skruer brutalt ned for nyhederne, de er en møllesten om halsen på en god ferie-tilstand. I stedet bøger og Tour de France.

6. Hvilket udenlandsk medie vil du anbefale andre?

Amerikanske magasiner. Og litterære klassikere på originalsproget, læs dem på en e-reader som f.eks. iPad, hvor du kan trykke på et ord i teksten, du ikke forstår, og få en ordforklaring på et sekund. Der er en grund til at folk stadig læser Charles Dickens. Tusindvis af de bedste titler er gratis tilgængelige til download.

7. Hvilket medie er det mest oversete i forhold til sit potentiale?

Jeg er ikke sikker på, at folk er klar over, hvor fedt det er at se en god tv-serie, på samme måde som man læser en bog. Køb en boks med samtlige sæsoner af f.eks. Brideshead Revisited, The Sopranos, West Wing, The Wire eller Six Feet Under og gå i gang på din bærbare. Det er en verden, der åbner sig, når du opdager, hvor dygtige nogle af de manuskriptforfattere er.

OM MADS LANGE
Mads Lange har været chefredaktør på Euroman siden 1999, året før Euroman blev købt af Egmont Magasiner. 

Lange er uddannet cand.comm. med sidefag i historie fra Roskilde Universitet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu