Regeringen svigter Facebook-brugere

Flere end to millioner danske brugere af Facebook bør beskyttes langt bedre, mener formanden for European Privacy Association, Karin Riis-Jørgensen.
MediaWatch

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Sådan lyder anklagen fra Karin Riis-Jørgensen, formand for European Privacy Association (EPA), der som uafhængigt EU-institut og vagthund kæmper for at give europæerne bedre sikring af privatlivets fred og deres grundlæggende rettigheder.

"Man kan ikke som ansvarlig politiker lade flere end to millioner danske brugere af Facebook svæve i uvidenhed om, hvilke regler der gælder for dem. Regeringen må være langt mere aktiv og gå forrest i EU for at sikre borgerne bedre rettigheder,"siger Karin Riis-Jørgensen, der er tidligere gruppeformand for Venstre i EU-parlamentet.

Hun henviser til, at det stadig er uklart for mange, om brugere af det amerikanske Facebook og andre lignende tjenester er underlagt regler i EU eller USA, og at brugerne fraskriver sig en lang række rettigheder over deres egne oplysninger og billeder, når de opretter en profil hos Facebook. Trods den voksende kritik har justitsminister Brian Mikkelsen (K) og forskningsminister Helge Sander (V) bl.a. under et samråd i Folketinget i september afvist at gribe ind med henvisning til, at det er folks eget ansvar at slå deres privatliv op på Facebook, og at EU er i gang med at undersøge sagen.

"Det er ikke nok bare at henvise til EU og spille sorteper videre til forbrugerne. Regeringen må på banen i EU og sikre, at både danskere og andre europæiske borgere får en bedre privatlivsbeskyttelse. Det er en menneskeret. Vi må sørge for, at borgerne kommer til at eje deres egne oplysninger og altid kan fjerne dem igen," siger Karin Riis-Jørgensen.

EU-anbefalinger afventes
Brian Mikkelsen har afvist, at der er grundlag for at ændre den danske lovgivning på nuværende tidspunkt. Han vil i stedet afvente anbefalingerne fra EU-kommissionen og Datatilsynet i Danmark, der undersøger problemerne med de sociale nettjenester. Men allerede tidligere i år konkluderede et udvalg under EU-kommissionen, at sociale medier er underlagt europæisk og dermed dansk lovgivning. Det har fået Forbrugerrådet i Danmark til at kræve hurtig handling.

Karin Riis-Jørgensen foreslår konkret, at EU udstyrer borgerne med grundlæggende digitale rettigheder.

"Jeg foreslår, at vi får et europæisk charter, der i tillæg til de gældende regler giver forbrugerne de grundlæggende rettigheder, der skal til for at kunne færdes trygt i informationssamfundet," siger hun.

European Privacy Association afholder i dag i Bruxelles en større konference om, hvordan man beskytter privatlivets fred midt i en rivende teknologisk udvikling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu