Undersøgelse: Særligt to emner får brugere til at gå over grænsen i kommentarfelter på Facebook

Medieforskere fra DR har set på hvilke temaer og brugere, der giver flest slettede kommentarer under DR Nyheders opslag på Facebook. En lille gruppe af brugere står for næsten en tredjedel af de grove kommentarer, viser undersøgelsen.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det er fortsat udlændinge- og flygtningedebatten, der får flest hårde gloser frem fra personer på Facebook ifølge en ny analyse fra DR Medieforskning. Det skriver DR i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen har DR-medieforskerne Ea Willumsen og Steven Larsen gransket kommentarer knyttet til i alt 13.935 opslag på DR Nyheders Facebook-side i perioden september 2019 til august 2021. På den baggrund har de bl.a. opgjort hvilke 50 opslag, der er blevet slettet flest kommentarer under.

DR's moderatorer overvåger kommentarfelterne under statsradiofoniens opslag på sociale medier og sletter, hvis nogen overskrider public service-mediets retningslinjer.

Corona og udlændinge

Opslag med nyheder i relation til udlændinge- og flygtningedebatten scorer højst og udgør 20 ud af de 50 opslag med flest slettede kommentarer.

"Opslag, der omhandler udlændingedebatten, og i særdeleshed flygtninge og immigranter, vækker tydeligvis meget stærke følelser og reaktioner hos folk. Det er ikke en sjældenhed, at debatten omkring disse emner følges af hadefulde kommentarer, der diskriminerer mod enkeltpersoner eller befolkningsgrupper. Det er faktisk snarere reglen end undtagelsen," siger Ea Willumsen og Steven Larsen i meddelelsen.

Dernæst kommer corona, som står for 10 af de 50  af opslagene med flest slettede kommentarer. Dermed står de to emner for 60 pct. af opslagene fra DR Nyheder med flest slettede kommentarer. På en tredjeplads kommer nyheder om seksuelle krænkelser.

Lille gruppe står for stor del

Medieforskerne har også set på, hvilke brugere de slettede kommentarer bliver sendt af. Det står her klart, at 30 pct. af de slettede kommentarer på de næsten 14.000 opslag, som forskerne har været igennem, kommer fra kun seks pct. af brugerne.

"Størstedelen af denne seksprocent-gruppe er aktive deltagere i debatten på DR Nyheders Facebook-side, og går over grænsen i forskelligt omfang og på forskellige måder: Nogle brugere skændes med hinanden og ender med at få hele deres undertråd slettet. Andre brugere skriver flere direkte hadefulde kommentarer rettet mod specifikke befolkningsgrupper. En sidste gruppe ’nøjes’ med at tagge andre brugere, mens de angriber med korte sætninger eller enkelte, stødende ord, som for eksempel "klaphatte", "egoistiske røvhuller" eller "nokkefår"," forklarer Ea Willumsen og Steven Larsen.

66 pct. af brugerne, der har fået slettet en kommentar, har skrevet én enkelt kommentar, der overtrådte DR's grænse. Den gruppe står for 36 pct. af de hårde kommentarer.

25 pct. af brugerne, der har fået streget deres indlæg til Facebook-debatten, har fået slette to til fem kommentarer. De står for i alt 34 pct. af de ikke tilladte indlæg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu