Regeringens forslag om stramning af sociale medier møder skepsis

IT-Politisk Forening ser risiko for, at regeringens planer om at forpligte sociale medier til bl.a. at fjerne ulovligt indhold på platformene inden for 24 timer, vil kunne skade ytringsfriheden.
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Regeringens varslede stramninger over for techplatforme som Youtube og Facebook for at bekæmpe ulovligt indhold får en blandet modtagelse, skriver Politiken torsdag.

Et nyt lovforslag, som regeringen ifølge erhvervsminister Simon Kollerup vil fremsætte i efteråret, vil bl.a. forpligte sociale medier til at fjerne ulovligt indhold fra deres platforme inden for 24 timer og indføre bødestraf for overtrædelse af reglerne.

"Jeg ser ikke et behov for denne lov. Man kommer indirekte til at ophøje de sociale medier til en slags domstol, der skal tage stilling til, om noget er lovligt eller ej, når man tvinger dem til at tage stilling," siger formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund, der frygter, at forslaget vil få konsekvenser for ytringsfriheden.

Også Jakob Linaa Jensen, forsker i demokratisk offentlighed og sociale medier ved Aarhus Universitet, ser en risiko for, at loven vil kunne få sociale medier til at luge ud i mere indhold, end loven lægger op til.

Regeringens initiativ, der bl.a. er blevet bakket op af Danske Medier, vil ifølge DR også betyde, at sociale medier skal aflevere transparensrapporter og udnævne en repræsentant til at tage sig af henvendelser fra myndighederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal være tilsynsmyndighed og sikre, at platformene lever op til kravene.

Danske Medier bakker op om regeringens planer om strammere krav til techkoncerner  

Regeringen melder klar med indgreb over for sociale medier i efteråret 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu