Støttepartier bakker regeringen op i spørgsmål om betaling fra techgiganter

Regeringen har opbakning hos sine støttepartier i spørgsmålet om, hvorvidt techselskaber skal betale for medieindhold.
Zenia Stampe, medieordfører, Radikale Venstre | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Zenia Stampe, medieordfører, Radikale Venstre | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Enhedslisten, SF og Radikale Venstre bakker regeringen op i ønsket om at få techgiganterne til at betale for det medieindhold, der bliver delt på deres platforme, skriver Politiken.

"Vi ønsker, at indholdsproducenterne får betaling for, at nogen tjener penge på at fordele deres indhold. Jeg ved godt, at techgiganterne siger, at de også skaber trafik til indholdsproducenterne, men de har altså skabt en forretningsmodel, der bygger på at skabe samtale om noget, som andre har produceret," siger Radikale Venstres medieordfører, Zenia Stampe, til avisen.

Samme toner lyder fra SF og Enhedslisten. Ingen af partierne har set regeringens kommende lovforslag, men de erklærer sig samlet positivt stemte.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at kulturminister Joy Mogensen fredag løftede en flig af sløret for det nye lovforslag, som regeringen præsenterer om en måned. Hun mener, at techgiganterne som Facebook og Google skal til at betale for de nyhedsartikler, der bliver delt på deres platforme.

Vil gå længere

Regeringens lovforsalg vil gå længere end EU's direktiv om ophavsret, der blev vedtaget forrige år og sætter minimumsstandarder, som medlemslandene skal indføre.

"Vi har valgt at gå længere, end EU kræver, ved at give de danske medievirksomheder mulighed for at kunne forhandle samlet med techgiganter," sagde Joy Mogensen fredag.

Hun kritiserede også Facebook, efter at platformen havde valgt at blokere for nyhedsindhold i Australien.

"Jeg ved ikke, om det er, fordi de ikke forstår det, eller er ligeglade med den betydning nyhedsmedier har i et demokratisk samfund. Det er dem, der bringer journalistisk baseret viden til torvs," sagde Joy Mogensen.

Den australske regering har krævet, at Facebook begyndte at betale nyhedsmedier for det indhold, der blev lagt op på platformen.

Facebooks nordiske kommunikationsdirektør, Peter Münster, har forklaret til MediaWatch, at det er lovforslagets præmis om, at Facebook udnytter mediernes indhold, der grundlæggende skiller parterne.

"Idéen, om at vi tager nogens indhold, og uretmæssigt bruger det til noget, og derfor skal betale for det, er forkert. Det er ikke os, der lægger mediernes indhold på Facebook. Det er enten medierne selv eller deres læsere, der lægger indholdet på Facebook, og hvis det generede dem, at det lå der, kunne man jo overveje, om man skulle blive ved med at lægge det op. Men der er ikke tale om, at vi henter nyheder og deler dem på platformen," sagde han fredag.

Danske Medier roser ministersignal og vil undgå dansk Facebook-konflikt

Kulturminister: Techgiganter bør betale for journalistisk indhold 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu