Se og Hør-kilde sigtet af politiet

Den tidligere it-medarbejder i IBM, der mod betaling har tippet Se og Hør om kendtes korttræk, er blevet afhørt og sigtet af politiet, der forventer flere sigtelser.

Københavns Vestegns Politi har nu rejst den første sigtelse i sagen om Se og Hørs overvågning af kendtes kreditkort-træk.

Det skriver Bt.dk.

Det drejer sig om den 45-årige tidligere medarbejder i IBM, den såkaldte tys-tys-kilde, som gennem en årrække har været på Se og Hørs lønningsliste.

"Min klient og jeg har i dag været til afhøring. Her blev han sigtet og fik dermed de rettigheder, der følger med at være sigtet. Det betyder bl.a., at jeg som forsvarer har fået adgang til politiets materiale i sagen," siger den 45-åriges advokat, Michael Juul Eriksen, til Bt.dk.

Øget strafferamme

Se og Hør-kilden er ifølge avisen sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 263, der omhandler freds- og æreskrænkelser og  det uberettiget at skaffe sig adgang til andres private eller fortrolige oplysninger.

Strafferammen er som udgangspunkt op til seks måneder. Politiet har dog vurderet, at der er grundlag for at sigte den 45-årige for at have handlet under særligt skærpende omstændigheder, og det øger strafferammen til seks år.

Ifølge advokaten har den 45-årige ikke forholdt sig til sigtelserne endnu.

Ledelsen i fokus i efterforskning

Vestegnens Politi forventer ifølge en pressemeddelelse, at flere sigtelser er på vej:

"Efterforskningen koncentrerer sig lige her og nu om den ansatte i Nets, hans kontaktperson eller kontaktpersoner på bladet, bladets ledelse, den juridiske person bag Se og Hør og muligvis visse journalister," siger Bent Isager-Nielsen, efterforskningschef ved Københavns Vestegns Politi. Sagen efterforskes i samarbejde med Rigspolitiets nye Cyber Crime Center og omhandler alene forholdene på Se og Hør - ikke mulige sikkerhedsbrister i Nets og IBM i øvrigt.

Tys-tys-kilden kontaktede via sin advokat i sidste uge selv til politiet for at afgive forklaring i sagen, som han er en af hovedaktørerne i.

Tappede info under arbejde

Den it-ansatte arbejdede for IBM fra 2007-2012 og stod for vedligeholdelse af computersystemerne i det daværende PBS, i dag Nets. Det gav ham adgang til at tappe informationer om, hvor og hvornår kendte svingede kreditkortet, som Se og Hør betalte for.

To journalister på Se og Hør har angiveligt haft den direkte kontakt med kilden, der tippede dem per sms, herunder den tidligere Se og Hør-reporter Ken B. Rasmussen, der er forfatter til bogen 'Livet, det forbandede', der har startet afdækningen af sagen.

Langt flere på Se og Hørs redaktion og ledelse har dog kendt til og accepteret brugen af kilden, viser interne mails, som BT har offentliggjort.

TV 2: Tys-tys kilde på Riget

Afsløringen af lækken i Nets har sat fokus på Se og Hørs kildenetværk og tip-betaling.

Søndag kom det frem, at ugebladet angiveligt også har haft en kilde i SAS, der tjente på at tippe om kendte navne på passagerlisterne. Mandag aften meldte lufthavnsselskabet Naviair ud, at en af deres ansatte for 10 år siden tippede ugebladet om en flyrejse, kongefamilien var på.

Til aften har TV 2 Nyhederne føjet endnu en tys-tys kilde til listen - en ansat på Rigshospitalet. Det bekræfter flere tidligere ansatte på ugebladet over for TV 2. Tv-værten Anders Lund Madsen er blandt dem, der mener at have været offer for lækken på Rigshospitalet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu