Aller vil have 250 idéer om året

Det skal gå hurtigt. Innovationsdirektør Pernille Aalund dropper indledende markedsanalyser for at sætte hurtige pilotprojekter i søen og ramme et internationalt marked.

Der skal 250 nye ideer på bordet. Om året. Og vejen fra idé til produkt skal kortsluttes, for traditionelle markedsanalyser og fokusgrupper er der ikke tid til.

Innovationsdirektør i Aller Media, Pernille Aalund, har fået en opgave: Hæv koncernens omsætning med et trecifret millionbeløb inden tre år. Og derfor er det vigtigt, at der sker en masse, og at det sker hurtigt. Til det formål har Pernille Aalunds afdeling indført strategien ”launch and learn”: Prøv produktet af i stedet for at kaste penge efter analyser og markedsvurderinger.

"Pointen er, at processerne skal gå hurtigere. I stedet for først at lave dyre markedsanalyser og så lancere et stort og færdigt projekt, så smider vi hurtige ”muck-ups” (model i lille skala, red.) ud og tester ideen og markedet i praksis," siger Pernille Aalund.

I øjeblikket arbejder hun på at skabe en overordnet strategi for udvikling af idéer – en motorvej, der hurtigt kan indsamle, udvikle og vurdere ideer til nye projekter eller forbedringer af Allers eksisterende produkter. Ambitionen er, at der skal 250 idéer ind i maskinen om året. Af dem skal 30 gerne være gode nok til at blive udviklet til reelle business cases. Og af dem skal der gerne være et facit på tre projekter, der ender med at blive en god forretning for Aller.

Aller afsøger nye områder
Danmarks største bladhus er ved at indstille sig på en fremtid, hvor blade og magasiner presses af dalende oplagstal.

Aller Media, der hidtil har holdt sig stramt til kerneforretningen og henter 95 pct. af sin omsætning fra printrelaterede aktiviteter, lancerede i juni en ny strategi ”Safari”, der skulle accelerere innovationen og sende koncernen på opkøbsjagt i ”randområderne” af udgivervirksomheden.

Pernille Aalund blev dengang udnævnt til innovationsdirektør. Hendes afdeling kigger både på eksisterende og nye projekter og på mindre mulige opkøb. Og til formålet er der designet en idéudviklingsproces, der i flere trin udvikler, vurderer og sorterer projekter.

Blandt andet sidder erhvervsmanden Lars Christian Brask og Jubii-medstifter Martin Thorborg med som eksterne medlemmer i et ”innovation board”, der tager stilling til projekter.

Planen er, at processen skal kunne køres igennem på to til tre måneder, fra ideen lander som et kort ”brief” i Pernille Aalunds inbox, til der er håndgribelige produkter og resultater, der kan forelægges direktionen.

Indtil videre er der kommet 71 projektidéer ind fra ansatte i Aller og fra folk uden for koncernen. Otte er nået videre i systemet, af dem kører et projekt nu som muck-up test, og en anden muck-up lanceres inden for kort tid.

Internationale ambitioner
Aller er en tværskandinavisk koncern, men hidtil har den danske gren af virksomheden holdt sig til det danske marked. Det vil Pernille Aalund gerne rokke ved. De bedste ideer har et internationalt potentiale, siger hun.

”De bedste af ideerne, har det til fælles, at de kan nå ud over Danmarks grænser. De nye platforme giver mulighed for at nå Skandinavien eller et større område, og hvis vi kunne tænke så stort, kunne det være fedt,” siger hun og peger på, at dansk mode, gastronomi og kulturprodukter klarer sig godt internationalt. Særligt er de asiatiske markeder ved at fatte interesse for dansk mode, siger Pernille Aalund og fortæller at modereportager lavet til Allers danske version af magasinet Elle ofte ender i de japanske eller kinesiske søstermagasiner.

”Man skal ikke lade sig begrænse. Verden er blevet mindre. Og vi har ambitioner om, at en pæn del af det, vi laver, skal kunne eksporteres til andre kulturer. Det tror jeg, at vi er dygtige nok til,” siger Pernille Aalund.

Derudover er det vanskeligt at sætte rammer op for, præcist hvilke projekter, Aller leder efter. Bortset fra, at de helst skal være flermedielle, og at den primære målgruppe stadig er kvinder.

Også succes med kortlivede projekter
Derudover er der en tanke, som Pernille Aalund gerne vil gøre op med: Ideen om, at alle projekter skal være lang- og sejlivede.

Markedet og brugernes vaner ændrer sig så hurtigt, at der også kan være forretning i at skabe produkter, der kun kan overleve i nogle år.

”Nye produkter skal udvikles hurtigt. Der kan være en særlig hype eller købsvilje i to år, og så skal hurtigt ind på markedet, men også hurtigt ud igen, når det begynder at skrante. Man skal turde åbne en masse og lukke det igen, når markedet ændrer sig,” siger hun.
Hun henviser til, at tv-stationerne har måttet indstille sig på at blive mere fleksible og lukke, ændre eller flytte programmer, der ikke blev set. Den tankegang skal ind i mediehusene på andre platforme også, mener hun.

”Man skal kunne fange en trend, følge den og så lukke ned igen, hvis den dør ud,” siger hun.

Innovationsdirektøren er ”fortrøstningsfuld” i forhold til at og generere nok levedygtige ideer til at nå budgettet om et trecifret mio-tilføjelse til omsætningen.

”Jeg har altid nået mine budgetter,” siger Pernille Aalund.

- JHT

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu