Politikens Lokalaviser skærer 53 stillinger

Negative 2012-udsigter får Politikens Lokalaviser til at nedlægge stillinger. Effektiviseringer fra opkøbet af Budstikken bærer også en del af dem.
MediaWatch

I 2012 bliver antallet af stillinger i Politikens Lokalaviser i Danmark og Sverige reduceret med i alt 53 positioner. Det svarer til godt ti procent af det samlede antal stillinger.

Adm. direktør Jan Halling siger dog, at billedet kan vende, hvis den økonomiske udvikling går bedre end forventet for virksomheden, der udgiver 95 titler og har et oplag på 2,3 mio. eksemplarer ugentligt.

Opkøb gav mulighed for effektiviseringer
Reduktionen i antallet af medarbejdere skyldes dels effektiviseringer i forbindelse med opkøbet af 12 sønderjyske ugeaviser, dels tilpasninger i forbindelse med den negative udvikling, som fjerde kvartal var udtryk for.

Besparelserne er hentet ved afskedigelser, at vakante stillinger ikke bliver genbesat samt naturlig afgang og reduktion i antallet af freelancere, ifølge Jan Halling. Derudover er der skruet ned for blusset på flere aktiviteter.

“Størsteparten af afskedigelserne er relateret til vores opkøb af Budstikken og er foretaget henover efteråret. Det var allerede en kendsgerning, da vi købte dem, fordi vi har centraliseret og automatiseret en række funktioner inden for it, salg og administration, som gør, at vi har en effektiv avisproduktion,” siger Jan Halling.

2012-budget var for optimistisk
Fra 1. februar er Politikens Lokalaviser klar til at åbne et nyt center i Kolding, som samler administrationen og annonceproduktionen for de jyske ugeaviser for at få besparelser på driften.

“De tilpasninger er så tidsmæssigt faldet sammen med de øvrige markedstilpasninger, som vi foretager på grund af den økonomiske udvikling,” tilføjer Jan Halling.

Det 2012-budget, der blev skruet sammen i august, ser nemlig ikke ud til at holde vand på grund af den forværrede udvikling i annonceomsætning i årets sidste halvdel.

“Det vi har gjort, tager højde for den værst tænkelige situation, så vi er forholdsvis komfortable med de tilpasninger, vi har lavet. De var nødvendige, fordi vi i fjerde kvartal så en markant opbremsning, og fordi december skuffede væsentligt.”

Mindre blus på projekter og frekvens
Hensigten er at sikre, at antallet af medarbejderne er tilpasset den omsætning Politikens Lokalaviser venter på markedet i år, ifølge Jan Halling. Det gælder også for flere af de projekter, selskabet har sat i søen.

“Vi har skuet ned for vores centrale erhvervssatsning, og vi har nedprioriteret onlinesatsningen i Sverige og nedsat udgivelsesfrekvensen på nogle af de svenske titler,” siger Jan Halling og tilføjer:

“I det store og hele er vores redaktioner meget lidt berørte af det, for vi ønsker at sikre samme høje kvalitet, som vi har nu,” siger Jan Halling.

Tillidsrepræsentant for de redaktionelle medarbejdere på de danske aviser, Claus Beyer bekræfter, at redaktionerne ser ud til at gå fri, når det gælder afskedigelser. De skal spare en million kr. i 2012 i forhold til budgettet, som forventes at kunne blive hentet på anden vis.

Ledelsen også ramt af sparekniven
Det øverste ledelseslag har også måttet holde for. I efteråret blev Politikens Lokalavisers svenske direktør Thomas Minnhagen afskediget, og den stilling bliver ikke genbesat. En ledig stilling som ansv. chefredaktør for Politikens Lokalaviser er nyhedsredaktør Kim Belmark blevet konstitueret i.

2012 peger dog indtil videre i en mere positiv retning end frygtet.

“Selvom det ikke er nogen fest, ser januar ud til at forløbe rigtig fornuftigt i forhold til vores forventninger, så jeg er afdæmpet optimist. Det er heller ikke sådan, at vi har ansættelsesstop, og vi er klar til nye investeringer, hvis der er økonomisk basis for det. Men det er klart, at tingene havde set værre ud, hvis ikke vi i tide havde skåret ned på omkostningerne,” siger Jan Halling.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu