S og V delt i støtte til fag- og brancheblade

Når medieordførerne i starten af det nye år skal diskutere Dyremose-udvalgets rapport, står S og V stejlt over for hinanden på kernepunkt.
MediaWatch

I øjeblikket sidder flere mediechefer og grifler på svar til høringen om Dyremose-udvalgets rapport om platformsneutral mediestøtte, som varer frem til 2. januar på initiativ af kulturminister Uffe Elbæk (R).

Når medieordførerne derefter kommer på banen, har medieordføren i Socialdemokraterne og i Venstre vidt forskellige holdninger til et af de afgørende punkter i rapporten. Det går på, om man skal indføre et “ejerskabskriterium” for støtten, som udelukker medier, der udgives af arbejdsgiver-, arbejdstager- eller brancheorganisationer. Gør man ikke det, kan den type medier potentielt gøre et indhug på cirka 17 mio. kr. i den samlede mediestøtte-pulje, hvilket vil ramme nogle af dagbladene.

Ingen støtte til "menighedsblade"
Den model er Venstre imod, fordi mediestøtten ikke skal gå til “menighedsblade”, som Ellen Trane Nørby (V) siger til Mediawatch og tilføjer:

"Den journalistiske uafhængighed er afgørende, så støtte til fagbevægelsens blade, kalder vi ikke mediestøtte,” siger Ellen Trane Nørby.

Mogens Jensen (S) mener derimod, at det er helt på sin plads, at blade som 3F og DI Business kan få mediestøtte, så han går ind for, at ejerskabskriteriet droppes. Det ville samtidig sikre, at Ingeniøren, der i dag modtager cirka fire mio. kr. i støtte, ville kunne fortsætte med det, selvom nyhedsmagsinet ejes af Ingeniørforeningen.

“Umiddelbart mener jeg ikke, at det er rimeligt, at man udelukker medier fra støtte, fordi de har en bestemt ejerkreds, det kan jeg ikke se det demokratiske i,” har Mogens Jensen tidligere sagt til Mediawatch.

I princippet kan magasiner, der i dag ikke er støtteberettigede, søge støtte, hvis de lever op til de noget bredt formulerede krav i Dyremose-rapporten. Det er heller ikke noget Ellen Trane Nørby bifalder.

“Vi går ikke ind for mediestøtte til mode, glamour og glitter,” siger hun.

En "lavere entrébillet" til mediestøtten skal diskuteres
Bortset fra punktet om ejerskab, er Ellen Trane Nørby dog på linje med både kulturminister Uffe Elbæk (R) og Mogens Jensen (S), når det gælder minimumskravet til, hvor mange redaktionelle medarbejdere et medie skal have for at få støtte.

“Vi vil som ministeren for eksempel gerne diskutere en lavere entrebillet til at få mediestøtte som onlinemedie. Der er blevet talt om tre til fem personer, men mange onlinemedier er startet med kun én person, som for eksempel Altinget,” siger Ellen Trane Nørby.

Dyremose-udvalget lægger nemlig op til et minimum på tre eller fem personer - med dagbladene, som en klar fortaler for sidstnævnte, men kulturministeren ser potentiale i flere "interessante netmedier" med kun en hovedkraft. Mogens Jensen har givet udtryk for, at tre personer er passende.

I sidste uge var en stribe mindre onlinemedier samt gratisavis-direktør Søren Riis samt Dansk Magasinpresses Udgiverforening inviteret på kaffe i kulturministeriet. De er blandt de mediegrupper, som ikke har siddet med i Dyremose-udvalget.

- PFL
- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu