DF og K revser historiesatsning på DR1 for "rød" finale

DR's ellers roste historieserie får også kritik fra borgerlige partier for en ensidig, venstredrejet afslutning. "Det var ikke en dokumentar, vi så," siger DF's næstformand, Søren Espersen.
Foto: /ritzau/Jens Dresling/Arkiv
Foto: /ritzau/Jens Dresling/Arkiv
/RITZAU/MediaWatch

Søndag aften viste DR det sidste afsnit af den stort opsatte dokumentarserie om danmarkshistorien. Serien slutter med blandt andet at skildre besættelsestiden og modstandskampen.

Men afslutningen på historiesatsningen var mere venstredrejet historiefortælling end saglig historiefremstilling, mener Søren Espersen, næstformand i Dansk Folkeparti.

"Det var ikke dokumentar, det vi så. Det var en gang venstresnoet propaganda i helt stor stil," siger han.

"For eksempel en beskrivelse af modstandskampen uden Kaj Munk, uden Christmas Møller og uden modstandsgruppen Holger Danske," siger Søren Espersen.

Historikere kritiserer finale i DR's historiesatsning

Flere historikere kritiserer ifølge Kristeligt Dagblad seriens afslutning for at være ensidig. Søren Espersen er enig. Han fremhæver ud over, at borgerlige politikere og modstandsfolk glimrede ved deres fravær i seriens afslutning, at seriens format forpligter til mere objektiv gengivelse.

"Tidligere latterlige udsendelser som for eksempel "1864" henholdt man sig til, at det var fiktion, og at man kunne gøre nogenlunde, som man ville. Men det her skulle være dokumentar," siger Søren Espersen med henvisning til tv-dramaserien "1864", der fik kritik for at være upræcis med de historiske detaljer og politiserende, ligesom tidligere dramachef i DR Ingolf Gabold kaldte serien for "et slag mod DF".

Giver kritikerne skyts

Naser Khader, der er medieordfører for Det Konservative Folkeparti, mener også, at DR har en tendens til at fremstille "heltene som venstreorienterede".

Han bruger også "1864" som eksempel og peger desuden på "Borgen" og "Krøniken".

"Man skal fortælle en historie, der repræsenterer alle dele af Danmark og ikke kun den ene side.

Khader advarer imod, at DR med finaleafsnittet har givet kritikerne i Folketinget ekstra skyts til medieforhandlingerne.

"Jeg mener, det er enormt vigtigt, at der leveres public service i en tid med fake news og realityprogrammer," fastslår han over for Ritzau.

"Men DR gør det svært for os tilhængere. Vi har en del kritikere på Christiansborg, som nærmest vil slagte DR. Dem har man givet skyts. Så det bliver nogle svære forhandlinger."

Dansk Folkepartis næstformand peger netop på de kommende medieforhandlinger som et sted at videresende kritikken.

"Hvordan man skal reagere over for DR, det ved jeg ikke. Men et godt sted at starte er de forhandlinger om et nyt medieforlig, der starter efter nytår," siger Søren Espersen.

Til Berlingske siger Venstres ordfører Britt Bager, at hun ikke har set det omtalte afsnit, men grundlæggende bakker op om serien.

"DR skal meget mere, fordi man har statsstøtte i ryggen, så selvfølgelig er der altid nogle, der ikke mener, at det bliver gjort rigtigt. Men jeg stiller mig ikke op i koret, der kritiserer, for "Historien om Danmark" er for den største dels vedkommende oplysende, dannende og nyskabende – det er lige den slags TV, vi går og skriger efter. Så jeg kan godt klare, at der skydes lidt forkert engang imellem," hun.

Ane Saalbach, redaktør for "Historien om Danmark", understreger over for Kristeligt Dagblad, at ideologi ikke har været styrende for serien på nogen måde. Hun siger samtidig, at DR tager kritikken til sig.

/ritzau/MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu