Tv-selskaber jagter pirater med privatdetektiver

"Jagten på tv-pirater". Privatdetektiver har historisk og i nyere tilfælde spillet central rolle i tv-selskabers jagt på tv-pirater. Så længe detektiverne holder sig inden for loven, ser Bagmandspolitiet intet problem.
Privatdetektiv fra selskabet Privatdetektiverne Aps. Selskabet og personen på billedet har intet med at gøre med tv-selskabernes jagt på tv-pirater. | Foto: Lars Krabbe/Polfoto/Arkiv
Privatdetektiv fra selskabet Privatdetektiverne Aps. Selskabet og personen på billedet har intet med at gøre med tv-selskabernes jagt på tv-pirater. | Foto: Lars Krabbe/Polfoto/Arkiv
Når tv-selskaberne går på jagt efter tv-pirater, er det af og til iført skæg og blå briller.

Privatdetektiver hyret af tv-selskaberne har både historisk og i mindst et nyere tilfælde været ude i landet for at skaffe oplysninger og beviser mod personer, som tv-selskaberne har mistænkt for bl.a. cardsharing.

Cardsharing går typisk ud over kommercielle tv-stationer såsom Viasat og Canal Digital, hvor man skal købe et kort-abonnement for at få lov til at se f.eks. fodbold eller boksning. Det forsøger grupper af borgere at snige sig uden om ved at købe et kort, der giver adgang til tv-signalet, og så dele koden med andre i netværket, der – illegalt – undlader at betale for kanalerne.

Privatdetektiv fældede sønderjysk tv-pirat i historisk sag

I tv-selskabernes jagt på at dæmme op for tv-pirater har privatdetektiver spillet en central rolle. Detektiverne har hjulpet tv-selskaberne med at skaffe oplysninger såsom identitet på personerne i netværket samt konkrete beviser, eksempelvis lydoptagelser, hvor bagmændene omtaler deres forretning.

Hyret af tv-organisation

Privatdetektiverne har især været hyret af den nordiske organisation Stop Nordic Content Protection. Organisationen arbejder på vegne af tv-branchen med at bekæmpe tyveri af tv-signaler. I Danmark arbejder organisationen for Canal Digital, Viasat, TV 2, Divisionsforeningen, Discovery Networks og Boxer, som gennem medlemsbidrag finansierer organisationens arbejde.

Privatdetektivernes oplysninger har indgået som en del af den anmeldelse for cardsharing af en eller flere personer, som Stop Nordic Content Protection løbende har indgivet til politiet, som senere har ført til domme.

Ifølge organisationen hører brugen af privatdetektiver mest af alt fortiden til, selvom organisationen i mindst et nyere tilfælde har brugt en privatdetektiv.

"Historisk har privatdetektiver spillet en stor rolle i kampen mod piratkort i 90'erne. Men efter lovgivningen er blevet ændret, varetages efterforskningen af politiet. I dag er det mere undtagelsen end reglen, at vi bruger privatdetektiver," siger David Würgler, adm. direktør i Stop Nordic Content Protection.

Han vil ikke afvise, at organisationen hyrer privatdetektiver i fremtiden.

Købte adgang til ulovligt netværk

Den seneste kendte sag om tv-selskabernes brug af privatdetektiver stammer fra en sønderjysk sag, hvor der blev afsagt dom i 2013.

Her blev en mand idømt et års fængsel, hvoraf de tre måneder var ubetinget, for at have hjulpet mellem 200 og 300 personer med at få ulovlig adgang til Canal Digital og Viasats tv-pakker gennem cardsharing.

Kronvidnet i retssagen var en privatdetektiv, som blev hyret af Stop Nordic Content Protection tre år forinden. Under det falske navn Ole Hansen henvendte privatdetektiven Kai Ole Worm, der ejede detektiv-selskabet PI Consult, men i dag er pensioneret, sig til manden i Sønderjylland, som tv-selskaberne mistænkte for ulovlig kort-deling af Canal Digital og Viasats tv-kanaler.

Privatdetektivens hemmelige lydoptagelser, rapport og forklaring var helt central i rettens begrundelse for at idømme manden en historisk hård straf for cardsharing. Et års fængsel, hvoraf de tre måneder var ubetinget, lød dommen på.

Har brugt detektiver hundrede gange

PI Consult, som blev brugt i sagen fra Sønderjylland, ønsker af princip ikke at udtale sig om sine kunder. På PI Consults hjemmeside finder man imidlertid en anbefaling fra Stop Nordic Content Protection, som dog er næsten tretten år gammel.

I anbefalingen, som er dateret 5. juli 2002, skriver Stop Nordic Content Protection, at de siden 1997 har brugt PI Consults medarbejdere som eksterne efterforskere i ”flere hundrede sager”, og at PI Consults ansatte adskillige gange har afgivet vidneforklaring i retten.

”PI Consult har altid præsteret frugtbart, konstruktivt og i tæt samarbejde med Stop,” skriver tv-selskabernes organisation, som giver deres ”varmeste anbefaling” af PI Consult.

SØIK: Intet problem med detektiver

Siden sommeren 2013 har sager om cardsharing været forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale Bagmandspolitiet. I praksis betyder det, at alle anmeldelser skal sendes til specialisterne i Bagmandspolitiet frem for til den lokale politikreds.

Bagmandspolitiet ser intet problem i tv-selskabernes brug af privatdetektiver. 

”At Stop Nordic Content Protection eller Viasat vælger at bruge privatdetektiver, er der ikke noget fordækt i. Det ser man også i mange andre sammenhænge, bla. i sager om butikstyveri,” siger Dorte Frandsen, senioranklager i SØIK.

Det afgørende for Bagmandspolitiet er, at privatdetektiverne agerer inden for lovgivningen, som bla. sætter grænser for eksempelvis overvågning, dataindsamling og privatlivets fred.

”Det helt centrale er, at de pågældende privatdektektiver agerer inden for lovens rammer. Hvis vi får en opfattelse af, at man har opnået nogle oplysninger på ulovlig vis, kan det danne grundlag for straf i sig selv," siger Dorte Frandsen, der tilføjer, at det i sidste ende er op til retten at vurdere, hvor meget privatdetektivernes beviser skal tillægges af værdi.

Generelt sætter Bagmandspolitiet pris på de informationer, som tv-selskaberne selv indsamler.

"Anmeldelserne er godt understøttet, når vi får dem fra Stop Nordic Content Protection og Viasat. De har lavet det indledende arbejde, bla. oplysninger om ip-adresser og personer," siger Dorte Frandsen.

Læste med på sms-korrespondance

Andre domme om cardsharing viser, at politiet også læser med på tv-piraternes sms’er og mails.

Et eksempel stammer fra en af de nyeste domme om cardsharing fra retten i Hjørring fra juni sidste år. Her blev to mænd i starten af 40’erne dømt for ulovlig distribution af tv-kanaler til mindst 51 personer. Manden, som retten vurderede at være bagmanden, blev idømt seks måneders betinget fængsel og en bøde på 90.000 kr. Samtidig skulle han betale både Viasat og Canal Digital 75.000 kr. i erstatning. Hans medgerningsmand fik tre måneders betinget fængsel og erstatningskrav på 25.000 kr. til begge tv-selskaber.

I rettens begrundelse for dommen blev der lagt den vægt på, at politiet kunne fremlægge sms-korrespondance mellem bagmanden og en række kunder.

”Der er fremlagt en omfattende sms-korrespondance mellem tiltalte J og kunder, ligesom der er fremlagt omfattende mailkorrespondance imellem de 2 tiltalte,” lød det i rettens begrundelse ifølge domsudskriftet fra sagen.

I en anden sag mod personerne bag sitet cardsharing.dk fra 2013 greb Bagmandspolitiet til det usædvanlige skridt at bede retten i Glostrup om at pålægge DK Hostmaster, som administrerer alle domænenavne, der ender på .dk, at udlevere domænenævnet. Til gengæld ville retten ikke imødekomme Bagmandspolitiets ønske om at pålægge DK Hostmaster tavshedspligt.

Bagmandspolitiet endte med at beslaglægge domænet.

Både Canal Digital og Viasat henviser til Stop Nordic Content Protection på spørgsmål om deres arbejde med at bekæmpe tv-pirateri.

Læs med, når MediaWatch senere i dag fortæller historien om, hvordan en privatdetektiv fik afgørende betydning, da en sønderjysk mand blev den første i dansk retshistorie, som blev dømt efter straffeloven for piratkopiering af tv-signaler.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu