DR’s nye søndagsdrama høster flotte anmeldelser

Det er en tung arv at løfte, men DR1’s nye søndagsserie, Arvingerne, kan sagtens leve op til Borgen, Krøniken, Forbrydelsen mv., mener det danske anmelderkorps.
af CHRISTIAN GRUNERT RANTORP

”Jeg ved godt, hvad jeg helst vil se”.

Sådan afslutter anmelder på dagbladet Information, Christian Monggaard, sin dobbeltanmeldelse af de to nye dramaserier på DR og TV2, Arvingerne og Badehotellet.

Og det synes klart, at Monggaard – ligesom de fleste andre tv-anmeldere – foretrækker DR’s familiedrama frem for TV 2’s indtil videre udskældte folkekomedie.

”DR står med Arvingerne noget stærkere i kampen om seernes gunst, end TV 2 gør med Badehotellet. Man kan næsten høre det på de to seriers titler. Hvor Maya Ilsøe (manuskriptforfatter på Arvingerne, red.) har begået en fuldfed, psykologisk velfunderet dramaserie om familie og generationskløfter, forsøger Stig Thorsboe og Hanna Lundblad (manuskriptforfattere på badehotellet, red.) sig med en Morten Korch-agtig folkekomedie, der stolprer afsted som et levn fra dengang, man talte højt og firkantet også på levende billeder,” skriver Monggaard i sin rosende anmeldelse af Arvingerne.

Flere anmeldere deler rundhåndet ud af stjernerne efter at have set det første afsnit. Fem ud af seks stjerner bliver det til bl.a. i Politiken og Ekstra Bladet.

Det rene Shakespeare

På filmmagasinet Ekko er anmelderen også begejstret og kalder seriens skuespil og dialog for noget af det bedste, dansk tv-drama har disket op med. 

”Hvor man i danske serier ofte har måttet krølle tæerne ud efter en time med repliklevering af svingende kvalitet, er der her kælet for detaljerne. Dialogen og spillet er slet og ret det bedste, dansk tv-drama har leveret (måske med undtagelse af Per Flys miniserie Forestillinger), og castet består da også af noget af det ypperste, Danmark kan præstere lige nu,” skriver Jacob Ludvigsen i sin femstjernede anmeldelse.

Heller ikke Politikens anmelder Henrik Palle har meget negativt at sige om serien, som han sammenligner med Shakespeare.

”Det er bragende fint sat op: Vi har huset som omdrejningspunktet. Vi har den tilstundende strid. Og vi har de forskellige karakterer med hver deres forskellige interesser: Datteren som vil have museet, den unge søn, som vil have pengene. Og så den ældste, som vil arve godset, slægtens residens. Det er i virkeligheden det rene Shakespeare og dermed klassisk drama med udsigt til tragedie,” skriver Henrik Palle.

En finere form for sæbeopera

Hans navnebror, Henrik Queitsch, som har anmeldt serien for Ekstra Bladet, forventer, at serien vil samle store dele af nationen de næste søndage. Han mener, at serien er kommet ualmindelig godt fra start.

”Hvis valget står mellem en herregård på Sydfyn eller et badehotel på Vestkysten, så ved jeg godt, hvor jeg helst vil være de næste mange uger,” skriver Henrik Queitsch.

På Jyllands-Posten og Berlingske er anmelderne ikke helt oppe at ringe, men dog positive.

Jakob Steen Olsen fra Berlingske mener, at Arvingerne minder om en finere form for ”sæbeopera, der har mødt Susanne Bier et sted undervejs”, mens Henrik Lyding fra Jyllands-Posten ærgrer sig over et tidligt farvel til skuespilleren Kirsten Olesen, som spiller en bærende rolle i det første afsnit.

Begge anmeldere kvitterer med fire ud af seks stjerner.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu