Mollerup: Debat om DR-gimmick kørt af sporet

DR´s udbredelse af falske historier i programmet Absurdistan er i en gråzone, men kritikken er ude af proportioner, mener seerredaktør.
Thomas Bo Christensen

Debatten om DR3-programmet Absurdistans metoder, der med et satirisk glimt i øjet har villet afdække mediernes kildekritik, har kørt heftigt i de seneste dage.

Flere mediechefer har beskyldt DR for at ramme presseetisk skævt ved at narre andre medier med falske historier, som flere medier er hoppet på. Det gælder bl.a. Berlingske, hvor topchef Lisbeth Knudsen har udtalt, at det ikke er DR´s opgave at forurene nyhedsmiljøet med fiktive historier, mens Dan Tschernia, admi. direktør på TV 2 Lorry, ligefrem har ment, at generaldirektør Maria Rørbye Rønn burde stoppe på grund af hendes håndtering af sagen.

Hendes svar har omvendt været, at de fuppede medier burde falde og i stedet trække på smilebåndet.

Samme indstilling, men med nuancer, har mediehusets seerredaktør Jacob Mollerup.

”Jeg synes, at debatten er gået ud af proportioner. Det er jo ikke nogen meget alvorlig sag, at man laver et stunt. Det er selvfølgelig en metode, man skal være meget påpasselig med ikke at misbruge, og der må endelig ikke gå inflation i det. Jeg er enig i, at det er noget, der bør gøres meget sjældent, og kun hvis det tjener et formål, men når det er sagt, er debatten gået noget over gevind,” lyder det fra seerredaktøren.

Kun lige inden for grænserne
I forhold til det konkrete tilfælde med den falske historie om en fiktiv natklub, som TV 2 Lorry bragte et indslag om, hvor en af Absurdistan-værterne var i studiet og løj omkring projektet, mener Jacob Mollerup dog, at DR holder sig med en spids inden for grænserne:

”Det er klart, at når man gør sådan noget i et underholdningsprogram, så er man ude i en gråzone. Så det er ikke en metode, jeg vil anbefale til almindelig brug, og det læner sig bestemt op af at overtræde DR´s etiske regler, men jeg synes, det kommer ud på den rigtige side. Jeg forstår sagtens kritikken, men jeg synes ikke, det er en sag, der kan tåle den helt store principielle rundgang.”

DR er ikke bedre
Omvendt mener Mollerup også, at Lorry-chefen har en pointe i, at DR heller ikke selv bryder sig om at blive fuppet.

Dan Tschernia har således i dag skrevet et indlæg i Politiken, hvor han opremser en række sager, hvor DR er blevet narret eller på anden måde gjort grin med, og hvor DR ikke har trukket på smilebåndet, men i stedet reageret med sure miner og trusler om sagsanlæg.

”DR har tilsyneladende en moral, de hiver frem, når en 'gimmick' rammer dem. Moral er godt. Men dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt. Det er faktisk rigtig skidt,” skriver Lorry-chefen i indlægget.

Og det kan han ifølge Jacob Mollerup faktisk på sin vis have ret i.

”Det kan han da sagtens have en pointe i, og det kan da godt være, at det er en medicin, som DR selv skal tage. Man kan da sikkert finde eksempler, hvor nogen i DR har reageret på samme måde i ærgrelse over et eller andet,” siger han, men tilføjer:

”Men man skal huske, at der er mange selvstændige redaktører i DR, der har hver deres holdninger. DR er ikke en kolos, der altid mener det samme, og det tror jeg, at man skal være glad for. DR har en fælles programetik, men vi har også selvstændige redaktioner, og nogle gange er der redaktioner, der laver kritiske historier om andre redaktioner. Ikke bare detektor, men også andre, og sådan skal det også være.”

DR-diskussioner er vigtige
Sagen kommer efter en række uheldige sager for DR – herunder ikke mindst sagen omkring EBH Bank-demonstrationen, som var iscenesat, men som TV Avisen bragte som virkelighed.

Ifølge Mollerup har det givet en ”ridse i systemet”, men omvendt skal man ikke per definition være imod kritiske diskussioner om DR og mediehusets metoder som f.eks. i forbindelse med DR1-programmet 'Aktion socialt bedrageri', der bl.a. er blevet beskyldt for at udstille svage borgere:

”De diskussioner vil der altid være. Hvis alt var lavet så forsigtigt, at diskussionerne stoppede, så var der for alvor grund til at være bekymret.”

- TBC

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu