Larm Film: Vi er blevet ofret

DR's argument for at droppe udsendelsen om EBH-bank holder ikke, mener Larm Films direktør. Han frygter, at sagen vil skade Larm Films forhold til medvirkende.

Det lille produktionsselskab Larm Film føler sig dårligt behandlet af DR. DR-direktionens begrundelse for at pille programmet om EBH Bank af skærmen er tynd og uholdbar, mener direktør i Larm Film, Søren Steen Jespersen. 

"Det er en ærgelig beslutning og en forkert beslutning. Argumentet for ikke at sende programmet er udelukkende, at det er i strid med Retsplejeloven at optage foran en retssal. Men det er DR's juridiske vurdering. Og hvis det er det eneste argument, så kan vi jo bare pille de optagelser ud af programmet," siger Søren Steen Jespersen.

Han skal senere i dag holde møde med DR1's kanalchef Lotte Lindegaard og vil der argumentere for, at beslutningen genovervejes. 

Juridisk vurdering
DR's direktion skriver sin redegørelse om sagen om den iscenesatte demonstration mod EBH Bank, at DR ikke vil vise Larm Films program om banken, der indgår i en serie på tre programmer.

Grunden er dels, at DR har medvirket til et uheldigt sammenstød mellem to genrer, der har forskellige præmisser, og at det har skabt så "væsentlig tvivl om DR's troværdighed, at det planlagte program ikke kunne sendes".

Dels strider Larm Films konfrontation af EBH-direktør Finn Strier Poulsen mod Retsplejelovens og DR's programetiske forbud mod at filme, at sigtede og tiltalte på vej til og fra en retssag. 

Men det er en juridisk vurdering, som blandt andre mediejurist Oluf Jørgensen ikke er enig i, siger Søren Steen Jespersen, der fortæller, at Larm  Film allerede inden optagelserne havde rådført sig med Oluf Jørgensen, der vurderer at hensynet til offentligheden vejede tungere i sagen om Strier Poulsen, der ikke har villet give interviews om sagen. 

"Jeg forstår ikke DR's argument. Man lukker jo ikke TV Avisen, selv om man har optaget Finn Strier foran retten. Jeg har respekt for DR's holdning til de optagelser, men det holder ikke som argument for at lukke et helt program," siger Søren Steen Jespersen, der mener, at man i stedet kunne pille de omtalte scener ud af programmet. 

Næste gang tager vi større skilte med
DR's interne vagthund, seer- og lytteredaktør Jacob Mollerup, skriver i sit notat om sagen, at Larm Film burde have informeret øvrige medier om, at der var tale om en iscenesat demonstration og have afværget mulige misforståelser. 

Men Larm Film havde informeret grundigt nok, mener Søren Steen Jespersen: 

"Vi - holdet med Adam Dyrvig Tatt (vært på programmet, red.)  i spidsen - gjorde alt for at informere den presse der var til stede. Der blev råbt højt og nogle af dem (de øvrige journalister, red.) blev decideret sure over at de ikke måtte filme vores "aktion". Men det er klart, at næste gang tager vi skilte med, hvor der står 'OBS: tv-optagelse! Spørg før du rapporterer!'." 

Ofret for Haagerups dagsorden
Alt i alt er Larm Film ikke tilfreds med måden DR har behandlet sagen på.

"Vi synes, at vi er blevet ofret for Haagerups dagsorden. DR nyheder begik en grov - men banal - fejl, man nemt kunne have undskyldt, og jeg synes stadig, at den er blevet tørret af på os," siger direktøren for Larm Film. 

DR's aflysning af programmet vil ikke få økonomiske konsekvenser for Larm Film, siger Søren Steen Jespersen, der senere i dag skal mødes med Lotte Lindegaard for at diskutere, hvordan DR's udmelding om nye regler for iscenesættelser vil påvirke de øvrige to programmer i Larm Films planlagte serie. 

Men aflysningen kan skade Larm Films troværdigheds-kapital, siger direktøren. 

"Vi mister troværdighed over for medvirkende"
"Det betyder selvfølgelig, at vi - både DR og Larm Film - mister troværdighed over for vores medvirkende. Når folk sætter deres lid til et projekt, der måske kan gøre en forskel og ofrer tid og egen troværdighed over for lokalsamfundet på at medvirke, så er det ikke godt, at programmet bliver lagt ned på grund af en fejl i tv-avisen," siger Søren Steen Jespersen.  

"De medvirkende føler med rette, at de står med håret i postkassen. Det kan betyde noget for, hvordan de næste, vi kontakter, vil reagere."

Men DR vurderer jo, at I rent faktisk også selv har begået en fejl og brudt retsplejeloven. 

"Så dropper vi de optagelser, hvis de er så slemme. Det vil vi selvfølgelig også argumentere for over for DR i dag."

Nogen vil måske mene, at det kan blive svært at få DR til at ændre mening, når valget er begrundet i en officiel redegørelse godkendt af bestyrelsen. 

"Ja, naturligvis. Men det skal ikke være uprøvet," siger Søren Steen Jespersen. 

- JHT 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu