Vejret skal ikke være pegepinds-tv

Vejrudsigter er godt og væsentlig tv-stof, men de skal holde den fine balance mellem rent pjat og pegepinds-tv, siger DR's nyhedsdirektør.
Per Fanefjord Laursen

Siden DR i september lancerede sit nye store vejrprogram ‘Vores vejr’, har udsigten været ustadig på de interne linjer.

To værter rejst, og senest gik redaktionschef Per Bjerre med. DR har netop indsat journalistisk chef på TV Avisen, Mette Hybel, som ny redaktionschef for vejret.

Vejret som underholdnings- og servicestof er vigtigere end nogensinde for DR og TV 2. Regn og sol er de seneste 15 år blevet en brik i underholdningsudbuddet, og DR’s vejrformidling har da også udviklet sig siden Henrik Voldborgs storhedstid.

Delikat balance
Men for en public service-broadcaster er det en særlig balancekunst, som DR gør sig tanker om, siger nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, DR:

“Vejret er en balance mellem det rene underholdningspjat og så pegepinds-tv. Vejrudsigter på DR skal ligge lige midt mellem. Kriteriet for DR-vejret er, at de skal være med et seriøst indhold og formidling, der giver indblik i, hvad der er på vej.”

Ambitionen med ‘Vores Vejr’, der blev søsat samtidig med den relancerede DR1-flade, var at opkvalificere fagligheden i vejrdækningen.

“‘Vores Vejr’ har 10 minutter kl. 18.50 til at formidle vejr og samtidig give rammer for mere viden og historier om vejret,” siger Ulrik Haagerup.

Programmet har haft let stigende seertal og vipper på 450.000 seere i snit. Et tilfredsstillende niveau for et nyt program i prime access-fladen, som ellers er kendetegnet ved en ganske rutinepræget, fasttømret seeradfærd, vurderer Niels Marslev fra DR medieforskning.

To fnug ikke snekaos
TV 2 Vejret var under beskydning for et par år siden for at skrue lige lovlig meget på dramaknappen. Det har Ulrik Haagerup ingen kommentarer til, men han siger:

“DR’s vejr skal værne om troværdigheden. Det gælder om ikke at overdramatisere, så to snefnug bliver til snekaos og blæsevejr til storm.”

To profilerede vejrværter forlod for nylig DR. Var det en udskiftning til ny stil og anden faglighed?

“En har forladt DR efter mange års tjeneste, sådan går det i en stor organisation. En anden var i DR i kort tid, men fandt sig ikke rigtig tilrette,“ siger Ulrik Haagerup.

DR videreudvikler vejrdækningen blandt andet med et nyt vejrstudie fra næste år, og der kommer en ny separat vejrdækning på DR2, når den bliver til en samfundskanal med flere nyheder i 2013. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu