Briefing: Ugen i mediebranchen

TV 2 opjusterer kraftigt, Det Nordjyske Mediehus går i luften med nyt medie, Gyldendal forbedrede toplinjen, Copenhagen TV Festival løb af stablen, og advokatundersøgelse om DR's pigekor kom med indledende resultater. Vi gennemgår de vigtigste mediestories i uge 35 lige her.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Det har været en af de mere begivenhedsrige uger i mediebranchen, så mens regnen nok alligevel pisker ned udenfor, kan du benytte lejligheden til at blive opdateret på de største sager, vi har beskæftiget os med i ugen, der er gået.

Første nedslag bliver årets tv-træf, Copenhagen TV Festival, hvor en ny undersøgelse af diversiteten blandt ansatte i branchen bl.a. så dagens lys. Den viser, at den gennemsnitlige tv-ansatte er en dansk født kvinde på 35 til 45 år, som arbejder i produktion, er heteroseksuel og bevæger sig i et arbejdsmiljø, hvor diversitet ikke ligefrem er nøgleordet. Bliv klogere på undersøgelsen her.

På festivalen var der også nyt fra fiktionscheferne på Nent og Discovery, som løftede sløret for, hvad de spejder efter, når de skal købe nyt indhold til deres streamingtjenester. Mens Nent går efter de store dramafortællinger med international appel, går Xee og Discovery efter de nære fortællinger, lød det.

Også TV 2 og DR var flere gange på banen - bl.a. gav broadcasternes publiceringschefer et sjældent indblik i, hvordan danskerne bruger deres platforme, og hvilke udfordringer de har med omstillingen fra flow til stream. I den forbindelse kom der nye tal for streamingforbruget på TV 2 Play på bordet, der viste, at en lille del af indholdet trækker langt det største publikum.

Opråbet fra flere end 600 personer fra tv- og filmbranchen om arbejdsmiljøet i branchen blev også adresseret af bl.a. DR's dramachef, Christian Rank, som erkendte et medansvar som den store producerende enhed, DR må siges at være.

Gyldendal, pigekor og udsat dramaserie

Vi bliver ved Christian Rank, som onsdag meldte ud, at han har valgt at trykke pause på en stort anlagt historisk dramaserie om Leonora Christina Uhlfeldt. Det skyldes både, at finansieringen ikke længere hænger sammen og problemer med at hyre kræfter til produktionsstyringen.

I en anden del af DR kom der nyt i sagen om grænseoverskridende og krænkende adfærd i Pigekoret i DR, da DR tirsdag offentliggjorde de indledende resultater af den advokatundersøgelse, DR iværksatte tidligere i år. Resultaterne viser, at i alt 120 personer nu har henvendt sig om deres oplevelser igennem advokatens indberetningsordning.

Og videre drøner vi til en helt anden ende af mediespektret, nemlig forlagsbranchen, hvor Danmarks største af sin slags, Gyldendal, i ugens løb slap regnskabstallene for første halvår. De viste vækst på toplinjen, drevet af stigende digitalt salg, men tab på bundlinjen.

Fra adm. direktør Morten Hesseldahl lød det efterfølgende, at det primært er de store investeringer i streamingtjenesten Chapter, der skal give forlagene en direkte salgskanal ud til læserne, der trækker ned.

På TV 2 var der fart på især reklamesalget i første halvår. Både omsætning og resultat steg i i en grad, der får TV 2 til at skrue gevaldigt op for forventningerne til årets resultat.

Streamingvækst og nyt medie

Et nyt abonnementsmedie blev søsat tirsdag af Det Nordiske Mediehus, som i løbet af det seneste års tid har udviklet på erhvervsmediet Vigeur. Flere udviklingsprojekter, som enten kan føre til nye medier eller andre produkter, er på trapperne, lød det i den forbindelse fra mediehusets ansv. chefredaktør Erik Stougaard.

Siden public service-stationen Radio4 i efteråret 2019 fik sendetilladelsen til den fjerde FM-kanal efter Radio24syv, har radioen 13 gange anmodet Radio- og tv-nævnet om at foretage ændringer til sammenlagt 17 ud af de 129 krav, sendetilladelsen består af. Det handler bl.a. om mediets brug af korrespondenter og dispensationer som følge af corona. Der vil komme flere ændringer, lød det fra adm. direktør Anne Marie Dohm.

Som rosinen i pølseenden kommer en ny rapport fra konsulent- og revisionsfirmaet PWC, som har set på udviklingen inden for bl.a. streaming de kommende fire år. PWC forudser, at streamingtjenesters omsætning fra abonnementer i Danmark vil blive ved med at vokse - omend mindre end de seneste år. I 2023 vil omsætningen runde en milepæl på 3 mia. kr. - en tredobling af omsætningen i forhold til 2016.

Ugens tal

97. Så mange ugeaviser har søgt kompensation fra hjælpepakken på 40 mio. kr., som kompenserer ugeaviser, der har tabt mindst 30 pct. af annonceomsætningen under nedlukningen i perioden fra 14. december 2020 til 28. februar 2021.

Nyt på navnefronten

Christian Braad Petersen skifter titlen som mangeårig politisk redaktør for Ritzau ud med titlen som nyhedsbureauets Bruxelles-korrespondent, hvor han starter 1. januar.

Jyllands-Postens Lokalaviser skærper det digitale fokus og udnævner Jonas Wrede Hansen som ny udviklings- og indholdsredaktør i en nyoprettet stilling.

Coop omorganiserer og henter nye kræfter til topledelsen i skikkelse af Dorte Tandrup, der 1. november tiltræder en nyoprettet stilling som direktør for Kunder, Kommunikation og Marketing.

Zornitsa Radkova-Lund skal fremover være finansdirektør i Telia Danmark. Hun har senest arbejdet som Head of Business Performance i Finans hos Telia Norge og overtager rollen efter Fredrik Nissen.

Produktionsselskabet Bermuda har ansat en ny producer i faktaafdelingen, Sofie Marie Vangsbjerg Mogensen, som kommer fra en stilling som udviklingschef hos Drive. Derudover har Bermuda ansat Joel Søegaard som produktionschef.

Kim Larsen forlader sit job som kommunikationsdirektør i Danske Bank til fordel for en stilling i ING i Holland.

Det læste vi i andre medier

For et år siden stod tv-vært Sofie Linde på scenen til Zulu Comedy Galla og holdt en tale, som for alvor sparkede gang i debatten om krænkelser i mediebranchen. Berlingske har i den forbindelse talt med personer, der har blandet sig i debatten efterfølgende. Her kan du læse et interview med journalist og tidligere DR-radiovært Sara Bovin.

Wall Street Journal har i et længere skriv taget fat på den næste store digitale ting, som blandt andet Facebook har tænkt sig at kaste sig over: Metaverset - en slags 3D-parallelverden, hvor du fysisk kan være tilstede for at hænge ud, spille spil og arbejde. Det er ret syret og virkelig interessant - men ikke uproblematisk.

Med ønsket om en god weekend

MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu