Ramskov: Licensen forhindrer ikke politisk indblanding

Licensordningen er forældet og et af de centrale argumenter for at beholde modellen har ikke hold i virkeligheden, mener Radio24syvs chefredaktør, der opfordrer til et opgør med ordningen.
Jørgen Ramskov, adm. direktør, Radio24syv. | Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv
Jørgen Ramskov, adm. direktør, Radio24syv. | Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv

Der skal gøres op med licensordningen, som den er skruet sammen i dag. For argumenterne om, at den er med til at forhindre politisk indblanding i journalistikken, der bedrives, har ikke hold i virkeligheden. Sådan lyder det fra Jørgen Ramskov, chefredaktør og direktør på Radio24syv, i et debatindlæg i Politiken.

"Det er formelt rigtig, men lad mig komme med en afsløring efter en hel del år som chef i public service-medier. Licensen forhindrer på ingen måde den daglige diskussion på telefon og mail med politikere og spindoktorer om vinkler, betingelser, spørgsmål og redigering. Eller klager og trusler. Jeg kan forsikre om, at licensen ikke afholder politikere fra at mene endog meget konkrete ting om indholdet, og hvordan det burde serveres," skriver han.

Han peger på, at det er en politisk konsensus om det såkaldte armslængdeprincip - der betyder at Folketinget kan fastsætte rammer og finansiering, men ikke indhold - som er med til at sætte grænser for politikernes indblanding. Det har intet med finansieringen via licens at gøre, mener han.

Jørgen Ramskov opfordrer derfor til en debat om en ny, "moderne finansiering" af public service og en afskaffelse af licensen til fordel for en model, der ligner medieskatten i Finland. Her fastsætter Folketinget en medieskat for fire år ad gangen samtidig med public service-kontrakterne, skriver han.

Indsparket fra Jørgen Ramskov kommer i slipstrømmen på de sidste par ugers debat om mulighed for licensen på finansloven, hvor blandt andre TV 2-regionerne i sidste uge udtrykte bekymring om netop armslængdeprincippet, og om public service-stationerne vil agere mere politisk, hvis de er til politisk debat hvert år. Samtidig kan det være med til at gøre det mindre synligt, hvad det koster at drive public service-medier, hvis kanalerne i fremtiden skal på finansloven frem for betaling via licens, lød det fra Betina Bendix, adm. direktør for TV Syd.

Forhandlingerne om et nyt medieforlig indledes til sommer. Det eksisterende forlig er indgået mellem et bredt flertal i Folketinget og udløber ved udgangen af 2018.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu