Sundhedsministeriets presse-bemanding er stukket af: "Det har været et vildt år"

ET ÅR MED CORONA: Siden nedlukningen af Danmark for præcist et år siden har især sundhedsmyndighedernes presseafdelinger været på overarbejde og bl.a. gjort Sundhedsministeriets presseenhed til langt den største i regeringen.
Søren Brostrøm, Magnus Heunicke og Kåre Mølbak har i henholdsvis Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut haft opbakning af voksende presseenheder. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Søren Brostrøm, Magnus Heunicke og Kåre Mølbak har i henholdsvis Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut haft opbakning af voksende presseenheder. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Coronapandemien har sendt ministerier og styrelser på overarbejde i løbet af det seneste år, men det er ikke kun regnedrengene, der har udtænkt kompensationspakker, og forskerne, der har analyseret vira og vacciner, der har haft travlt.

Der har også været tryk på i presseafdelingerne. Coronapandemien har været tophistorie i månedsvis.

og givet arbejdspres en ny betydning i flere presseafdelinger - ikke mindst i Sundhedsministeriet, fortæller Rikke Skaarup Schjødt, der selv kom til ministeriets presseafdeling i slutningen af marts sidste år og i december blev konstitueret som pressechef.

”Det har været et vildt år og meget forskelligt fra de andre ministerier, men det er også Sundhedsministeriet,” siger Rikke Skaarup Schjødt med henvisning til, at coronakrisen i kernen er en sundhedskrise, selvom den også har store afsmitninger på økonomi og samfund.

Fra fire til ni plus studenter

Sundhedsministeriets presseafdeling er gået fra en bemanding på fire, før statsminister Mette Frederiksen for præcis et år siden lukkede Danmark ned på det pressemøde, som over to millioner danskere tunede ind på. I dag er der ni ansatte. Dertil kommer en praktikant og tre studentermedhjælpere. Alle har haft nok at se til.

”Vi arbejdede dag og nat og har stort set været døgnbemandede, men nu skal folk også prøve at holde fri en gang imellem."

Blandt de nye kræfter, der er kommet til, er Solveig Røigaard, der var pressechef i Lægemiddelstyrelsen, men i dag er chefkonsulent i presseafdelingen. Samtidig har der været indlånt kræfter fra andre ministerier og styrelser i løbet af året – herunder tidl. kommunikationschef i Miljø- og Fødevareministeriet Mette Thorn samt Magnus Ulveman, der er pressechef for udviklingsministeren og minister for nordisk samarbejde.

Udviklingen har gjort Sundhedsministeriets presseafdeling til langt den største blandt ministerierne, og undervejs har en omlægning og udskiftning ledelsen været nødvendig, da tidligere presse- og kommunikationschef Christian Lehmann stoppede i september. Ansvaret for presse og kommunikation er efterfølgende delt ud på to kræfter - Ulrik André Bøgelund er kommunikationschef og Rikke Skaarup Schjødt er pressechef.

Det har samtidig krævert en ændring af arbejdsgangen, så "pressevagten", der tager imod opkald fra pressen, er blevet delt ud på flere hænder i løbet af dagen.

”Det er helt nødvendigt, fordi telefonen ganske enkelt ringer hele tiden, så vi skifter rundt flere gange om dagen, så der er plads til at følge henvendelserne til dørs,” siger Rikke Skaarup Schjødt, der uddyber, at hverdagen stadig ikke er normal, selvom udfordringerne/presset ikke er helt så nye som først.

”Arbejdspresset er stadig højt, men vi er ikke så presset over at være presset, hvis man kan sige det sådan. Men vi skal tilbage til et mere normalt niveau på sigt,” siger Rikke Skaarup Schjødt.

SSI og Sundhedsstyrelsen

For et år siden var det nok de færreste, der vidste, hvem Søren Brostrøm og Kåre Mølbak var, men siden de første corona-pressemøder har vi alle lært dem at kende som repræsentanter for henholdsvis Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut (SSI). Siden dengang er Kåre Mølbak gået på pension og har overladt roret til Henrik Ullum.

Sundhedsstyrelsen og SSI har således været centrale aktører i den danske kamp mod coronavirus. Pressen har derfor revet og flået i dem for at lære mere om pandemien, og styrelserne har også ad flere omgange været under den kritiske presselup.

Særlig hos SSI har det betydet, at man har været nødt til at ruste op i presseafdelingen. For et år siden var der én ansat i presseafdelingen - i dag er der fire. Nyest ankomne er Flemming Platz, der i februar blev pressechef for tre journalister, der har knoklet for at følge med.

”Det har været døgnet rundt i et år. Det er mere, end hvad selv de største virksomheder og offentlige institutioner er vant til. Én ting er at have et pres på grund af én sag, men at have det pres over et helt år er så massivt, at de færreste oplever det," siger pressechefen.

Uændret bemanding

Flemming Platz forventer imidlertid ikke, at staben bliver udvidet yderligere.

”Der kunne sagtens være et par stykker mere. Det ville ikke gøre noget. Men nu er vi også der i coronasituationen, at vi får vaccineret folk, så vi har en forventning om, at det klinger af i løbet af et halvt års tid. Jeg tror godt, vi kan klare den med fire mand, men vi har travlt,” siger han.

Han fortæller desuden, at han heller ikke regner med, at man bliver færre i presseafdelingen. Pressen ved nu, hvilken rolle Statens Serum Institut spiller, og derfor er interessen for SSI's arbejde steget, lyder det. Samtidig forventes det, at vi skal genvaccineres i løbet af de år, der kommer, og det vil fastholde opmærksomheden på SSI.

Hos Sundhedsstyrelsen var man godt rustet, allerede inden coronapandemien ramte, og derfor har man kunnet nøjes med at gå én op i bemanding i løbet af det seneste år.

"Før corona havde vi i snit cirka 15-20 henvendelser om dagen. I dag ligger vi i gennemsnit på mellem 30 og 50. I perioder, når der har været ekstra run på, har vi været oppe på cirka 80 – en sjælden gang op mod 100," siger pressechef Tina Guldmann Gustavsen.

MediaWatch har været i kontakt med både Undervisningsministeriet, Kulturministeriet og Finansministeriet, som også har spillet store roller under coronapandemien. Herfra er meldingen, at der er nogenlunde status quo i bemandingen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu