Lukket mediesats efterlod aftryk på bundlinjen hos Aarhus Universitetsforlag

Selvom det er mere end et år siden, mediet Vid & Sans blev lukket, har satsningen været medvirkende til at trække forlaget bag i underskud igen. Der er dog udsigt til plus på bunden i år.
Aarhus Universitetsforlag, der er specialiseret i videnskabsbøger til den almene befolkning samt forskningspublikationer, blev mærket af samme tendens, som har præget det meste af forlagsbranchen i 2023, hvor printsalget var under pres. | Foto: Aleksander Klug
Aarhus Universitetsforlag, der er specialiseret i videnskabsbøger til den almene befolkning samt forskningspublikationer, blev mærket af samme tendens, som har præget det meste af forlagsbranchen i 2023, hvor printsalget var under pres. | Foto: Aleksander Klug

Det er blevet en dyr omgang at forsøge sig med at etablere et nyhedsmedie for Aarhus Universitetsforlag. Selvom mediet blev lukket i april sidste år, så nåede det at generere et tilstrækkeligt stort underskud til, at forlagsselskabet måtte indkassere endnu et underskud på over 1,5 mio. kr. 

Vidensmediet, der nåede at få 1,5 år i luften, inden stikket blev trukket for godt et år siden, nåede at bidrage med et underskud på omtrent 1,1 mio. kr. sidste år. Det fortæller forlagsdirektør Anne Engedal, efter Aarhus Universitetsforlag for nylig offentliggjorde årsregnskab for 2023.

”Der er jo ingen, der er overvældende lykkelige for et underskud på 1,5 mio. kr. Men det er for os meget forbundet med vores medieeksperiment, hvor vi lancerede Vid og Sans. Det blev desværre aldrig bæredygtigt. Det er en stor del af årsagen til underskuddet,” siger hun.

Ser man bort fra det fejlslagne mediesats, går kerneforretningen i Aarhus Universitetsforlag ”stabilt og godt”, fortæller hun. 

Aarhus Universitetsforlag, der er specialiseret i videnskabsbøger til den almene befolkning samt forskningspublikationer, blev mærket af samme tendens, som har præget det meste af forlagsbranchen i 2023, hvor printsalget var under pres. 

”Der er et lille fald i salget af trykte bøger og en lille stigning i salget af digitale bøger. Det er ikke noget, jeg vil kalde en overvældende tendens,” fortæller Anne Engedal.

I den for nyligt offentliggjorte årsstatistik fra Danske Forlag over udviklingen i branchens bogsalg i 2023, stod det klart, at salget af trykte bøger har fortsat forrige års nedadgående kurs. Samlet faldt omsætningen i forlagsbranchen i 2023 med 1,9 pct. til 1,839 mia. kr., hvilket dækker over et fald på seks pct. i salget af printbøger og en mindre fremgang i det digitale salg.

Fokus på lager

Det er fortsat det fysiske salg, der vejer tungest for Aarhus Universitetsforlag i 2023. Omkring 15-20 pct. af omsætningen stammer fra digitalt salg, mens de resterende godt 80 pct. er hentet ved salg af printbøger, vurderer direktøren.

Bruttofortjenesten i forlaget er faldet fra 11,2 til 9 mio. kr., hvilket bl.a. kan tilskrives øgede omkostninger til produktion af bøger. Fraregnet underskuddet fra Vid & Sans efterlader det dog fortsat Aarhus Universitetsforlag med et mindre underskud før skat - der samlet endte på -1,9 mio. kr. - hvilket bl.a. tilskrives omkostninger til at flytte til nye kontorlokaler.

Udfordringer fra prisstigninger knyttet til produktion af bøger blev nogenlunde afbødet af et ”realistisk prissat” lager i forlagsvirksomheden, påpeger hun. 

Prissætning af lagerbeholdningen er blandt faktorerne, der kan få store økonomiske konsekvenser for et forlag, da det er baseret på skøn af, hvad der kan hentes af indtægter for bøgerne. Udvikler sig salget i en mindre gunstig retning end indledningsvist vurderet, vil det blive nedskrevet i årsregnskabet.

”Vi arbejder meget med at reducere vores lager, så vi ikke har så store værdiophobninger der. I stedet benytter vi os mere af print on demand, så vi ikke har så store oplag liggende,” siger hun.

Plus i 2024

Efter et par år med underskud forventer Anne Engedal, at der i år lander et positivt resultat. Primært ved at der bliver holdt bedre hånd i hanke med budgetterne til trykudgifter, ligesom der sidste år var de ekstraordinære omkostninger til flytning af kontorfaciliteter, der ikke ventes at trække ned i 2024. 

”Vi ser ind i et 2024, hvor vi forventer at komme ud af året med overskud,” siger hun.

I første del af 2024 har forlaget indtil videre haft et ”meget stabilt” salg, fortæller hun..

Hvad hun forventer vil bidrage positivt til forretningen er, at forlaget netop har vundet et udbud af at lave en ny version af magtudredningen af det danske samfund, som Magtudredningen 2.0 står bag.

”Det projekt var vi udgiver på sidste gang, og vi har for nyligt vundet udbuddet igen,” siger Anne Engedal og tilføjer, at det er Statskundskab på Aarhus Universitet, der er projektleder på det.

Det vil indebære en bogserie på 30-40 bind samt en række podcasts, som Aarhus Universitetsforlag skal producere.

”Det er en rigtig stor opgave for os, som er rigtig fed. Den kommer også til at påvirke forlagets forretning positivt de næste par år fra 2025,” siger hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu