Flensborg Avis: Øget mediestøtte falder på et tørt sted

Flensborg Avis står til 2,7 mio. kr. ekstra i mediestøtte og når dermed op på næsten 30 mio. kr. i samlet statsstøtte.
Thomas Bo Christensen

Da den nye mediestøtteaftale for nylig kom på plads, var der gode nyheder for Flensborg Avis under den sønderjyske grænse.

Med omlægningen fra distributionsstøtte til produktionsstøtte står den dansk- og tysksprogede avis ifølge Kulturministeriets beregninger nemlig til at gå fra ca. 900.000 kroner i støtte til ca. 3,6 mio. kr.

Et markant hop på 2,7 mio.kr., som vel og mærke kommer oven i den støtte, som avisen modtager fra Undervisningsministeriet til det danske mindretal i Sydslesvig. Her får avisen med et oplag på omkring 5.500 et årligt beløb på omkring 25 millioner kroner.

Beregningerne for den nye mediestøtte er baseret på skøn, men umiddelbart står avisen i Flensborg altså samlet til at overhale de to andre massivt støttede dagblade - Information og Kristeligt Dagblad - der med den nye aftale fastholder deres støttebeløb på henholdsvis ca. 26 mio. kr. og 28 mio. kr.

Bjørnen og skindet
Administrerende direktør på Flensborg Avis, Bjarne Lønborg, er glad for den øgede støtte, men alligevel varsom:

”Jeg er lidt påpasselig med at sælge skindet, før bjørnen er skudt. For nu skal vi jo lige se, om forliget overhovedet bliver realiseret, og hvor stort beløbet i så fald bliver. EU skal desuden også først godkende aftalen, og det er ikke usandsynligt, at den først kan træde i kraft i 2015,” siger han med henvisning til, at det som udgangspunkt er meningen, at aftalen skal gælde fra 1. januar 2014, men kan blive forsinket, hvis EU finder konkurrencestridige elementer ordningen.

Rigtig vision
Når det er sagt, mener Bjarne Lønborg dog, at politikerne har ramt rigtigt med den nye aftale:

”Visionen bag forliget er for mig at se fuldstændig rigtig, fordi det vil gavne mangfoldigheden netop ved, at aviser som vores og andre får mere støtte, så man kan lave et bedre produkt. På den måde er der et incitament til, at mange forskellige enheder kan drives, i stedet for at det bare er to store bladhuse, som er ved at æde det hele. Samtidig giver det også nogle nye muligheder i forhold til onlinemedierne, som de ikke har haft før, hvilket giver en større diversitet i det danske mediebillede, og det mener jeg er utroligt vigtigt.”

Men ifølge chefen for mediehuset - der har knap 70 ansatte herunder 24 redaktionelle medarbejdere - så falder den øgede støtte på et tørt sted for Flensborg Avis, eftersom omlægningen fra portostøtte til distributionsstøtte for fire år siden betød omkring en million kroner mindre i støtte om året til avisen.

Har talt blyanterne
Det har avisen kæmpet med lige siden og har bl.a. været gennem en løbende besparelsesproces, der dog godt nok ikke har budt på egentlig fyringsrunde, fortæller han:

”Vi har måttet spare os ned til at få dækket det hul hvert eneste år, og det har været knaldhårdt. Vi har været det hele igennem og sparet, hvor vi kunne. Hvor vi normalt har købt fem blyanter, så har vi købt fire,” lyder det fra Bjarne Lønborg, der dog ikke kun har tænkt sig at bruge de ekstra mediestøttekroner på at lappe huller i budgettet:

”Det er klart, at hvis mediestøtteordningen realiseres, så vil vi også bruge nogle af pengene til produktudvikling både i papiravisen og online, og det vil kunne ses direkte på kvaliteten begge steder,” siger han uden at vil gå i detaljer omkring konkrete udviklingsprojekter. 

Regnskab i nul
Avisen er ved at lægge sidste hånd på 2012-regnskabet, og her forventer Bjarne Lønborg, at der bliver tale om en bundlinje på nul. 

”2012 har sådan set været meget fornuftigt. Vi har holdt vores oplag, hvilket jo ikke ret mange aviser har kunnet. Og det har vi i øvrigt gjort i syv år bortset fra kriseåret 2009, hvor det faldt lidt, men ellers har det stabiliseret sig.”

Netop den finansielle krise ramte avisen meget hårdt, fortæller Bjarne Lønborg. Avisen blev ifølge ham ”ramt helt vildt” på annonceomsætningen, som faldt mere end 20 procent. Avisen fik derfor tildelt krisetilskud fra Undervisningsministeriet i 2009 og 2010 på omkring 100.000 euro hvert år. I 2011 var tabet udlignet, og avisen kunne konstatere et minimalt overskud på ca. 2,600 euro.

Ifølge Bjarne Lønborg har avisen dog som sådan ikke nogen målsætning om store overskud, men skal derimod lande omkring et nul – eventuelle overskud som det 2011 overføres til en mellemregningskonto, hvilket vil sige staten.

Samlet står avisen selv for mere end 50 procent af indtægterne via salg af aviser, annoncer, indtægter fra et trykkeri m.m., mens tilskudskroner udgør resten.

Der er jo nok nogen, der vil mene, at næsten 30 millioner støttekroner er mange penge til en avis med et forholdsvis lille oplag på 5.500 – kan du forstå det?

”Lille og lille, altså vi har 25.000 læsere om dagen, og avisen har som sådan en stor betydning - ikke alene for læserne, men også for at holde sammen på hele det danske mindretal som et kommunikativt bindeled. Desuden har avisen stor politisk betydning, for selv om vi er en forholdsvis lille avis, så er vi formentlig den mest citerede avis i Slesvig-Holsten på det politiske niveau. Så avisen har i al ubeskedenhed stor betydning for mindretallet.”

- TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu