Arbejderen: Plan B var nyt ejerskab

Den nye mediestøtteaftale sikrer Dagbladet Arbejderen fortsat statstilskud - men ejerskabskriteriet er stadig dybt udemokratisk, siger chefredaktør.

Efter at have holdt vejret i mere end et år - siden Dyremose-udvalget foreslog at medier ejet af politiske partier skulle afskæres fra at få mediestøtte - kunne Dagbladet Arbejderen i fredags ånde lettet op.

I fredagens mediestøtteaftale er det udskældte ejerskabskriterium ganske vist bevaret - men det rammer nu "kun" medier ejet af offentlige institutioner, eller som er 2/3 ejet af arbejdsgiver-, arbejdstager- eller brancheorganisationer.

"Det er vi naturligvis glade for - alt andet lige er det en stor økonomisk hjælp," siger chefredaktør på Dagbladet Arbejderen, Birthe Sørensen.

Detaljerne mangler
Chefredaktøren mangler dog endnu at kende detaljerne i den kommende supplementspulje, før mediestøtteaftalen får et 'Like'.

"Som jeg forstår det, er supplementpuljen ikke forhandlet endeligt på plads, så vi er stadig lidt afventende. Men der er lagt op til, at vi skal have det samme i støtte, som vi får nu, og hvis det står til troende, er vi naturligvis meget glade," siger hun med henvisning til, at Dagbladet Arbejderen hidtil har fået godt 400.000 kr. af de i alt cirka 1,7 mio. årlige mediestøttekroner fra supplementsordningen.

Puljen er målrettet små landsdækkende dagblade - og er ud over Arbejderen kommet Information, Kristeligt Dagblad og den tyske mindretalsavis Der Nordschleswiger til gode. Hvor mange penge supplementspuljen, der er på 16 mio. kr. i 2013, kommer til at indeholde fremover - og om der ændres på kriterierne for at opnå støtte fra puljen - er stadig ikke offentliggjort. Men ud fra de foreløbige beregninger, Kulturministeriet har lavet, vil støtten til de små dagblade være uændret.

Udemokratisk greb
Uden tvivl gode nyheder for Arbejderen, der har protesteret højlydt mod ejerskabskriteriet. Det gør chefredaktøren stadig gerne - uagtet, at det nu er ændret til Arbejderens fordel.

"Vi har været imod ejerskabskriteriet hele vejen igennem, og jeg synes stadig, det er meget uretfærdigt, at andre bliver ramt, og at f.eks. Ingeniøren nu mister al sin støtte. Der er ikke nogen logik i at give ejerskabet den betydning, man gør. Det er ok, at man sætter nogle kriterier op i forhold til indholdet, men jeg synes, det er udemokratisk, at ejerskabet skal tillægges den betydning," siger Birthe Sørensen.

Plan B
Arbejderen udgives og ejes af Kommunistisk Parti. Det havde avisen imidlertid været parat til at kigge på for at redde mediet, der udkommer i cirka 2500 eksemplarer tirsdag til lørdag og dagligt på nettet.

"Vores plan B var at ændre på ejerskabforholdet. Men vi har hele tiden ment, at det ville være udemokratisk. Vi ønsker at have det ejerskab, vi har nu. Men vi kunne være blevet tvunget til det, og det er jo også mange, der er i fuld gang med at gør nu," siger Birthe Sørensen med henvisning til, at Ugebrevet A4 for nylig blev en del af Avisen.dk og dermed også opfylder støttekriterierne, da Avisen.dk kun er ejet halvt af LO - resten ejer Freeway.

Hvilke alternativer ejerskaber, Arbejderen kunne få, er ikke nået at komme på bordet.

"Så konkrete har vi ikke været, men det har ligget i baghovedet, at det kunne vi jo blive tvunget til til sidst. Men det har virkelig været en plan B, for vi har arbejdet for at fastholde vores nuværende ejerskab," siger Birthe Sørensen, der altså nu kan holde sig til plan A, når det gælder Arbejderens fremtid.

Avis under lup
"Det betyder, at vi fortsætter ud af det spor, vi har arbejdet med i det sidste års tid, med at lave en bedre avis. Det lå også i den relancering af avisen, vi lavede i september og justeringerne af netavisen," siger Birthe Sørensen.

"På et eller andet tidspunkt skal vi også kigge på forholdet mellem hjemmeside og papiravis, men der har vi også ventet på mediestøtten og udgivelseskriterierner her," siger hun.

Dagbladsstøtten gives i dag kun til aviser, der udkommer på papir mindst fem dage om ugen. I den nye produktionsstøtte er kravet til udgivelsesfrekvens sat betydeligt ned - for at imødekomme en digital transformation - men hvorvidt det også ændres i supplementspuljen er uvist.

"Det er en af de ting, vi afventer med interesse, for det kunne godt være, at vi på et tidspunkt ville være interessant for os at se på. Det er slet ikke noget, vi har planer om i dag eller i morgen, men det er noget af det, vi skal undersøge på et tidspunkt," siger Birthe Sørensen.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu