Mediestøtte: Forhandlinger ruller igen

Per Clausen (Ø) har været til første møde om en ny mediestøtteordning med kulturministeren efter juleferien. Afvikling af bladpuljen er stadig en knast i forhandlingerne.
Thomas Bo Christensen

Efter et par uger med juelferie og tavshed omkring mediestøtteforhandlingerne, er der nu så småt ved at ske noget.

Enhedslistens medieordfører Per Clausen oplyser, at han har været til møde med den kulturminister Marianne Jelved (R) mandag, og at processen skrider fremad:

”Vi forhandler videre, og det går fremad stille og roligt. Min vurdering er, at vi godt kan lave en aftale, men det er også mit indtryk, at regeringen stadig vil se om det er muligt at lave en bred aftale,” fortæller Per Clausen.

Netop ministerens ønske om en afsøgning af mulighederne for en bred aftale er den eneste melding, der er kommet fra den nye minister om forhandlingerne, siden hun tiltrådte efter Uffe Elbæks exit i december. Kulturministeriet vil ikke kommentere på processen, så længe forhandlingerne pågår.

Bladpuljen på dagsordenen
Ifølge Per Clausen er det stadig det lækkede udspil til en ny mediestøtteordning, som MediaWatch kunne fortælle om i december, der er udgangspunktet for forhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten. Udspillet ligger bl.a. op til et støttekrav om minimum tre redaktionelle årsværk, indførelsen af et ejerskabskriterium, et titelloft på 17,5 mio. kr. og en nedlæggelse af Bladpuljen. 

Netop afviklingen af Bladpuljen er stadig en af knasterne mellem regeringen og Enhedslisten, fortæller Per Clausen. Partiet er ikke tilfreds med, at puljen, der støtter ideelle foreningsblade som f.eks. Ældre Sagen, udfases så markant, som regeringen har foreslået.

”Vi har selv foreslået, at de ideelle blade stadig bør kunne få støtte, men at der bør være nogle nye grænser for, hvor meget man kan få. I dag er der foreninger, der får meget, meget store tilskud, selv om de ikke som sådan er nødlidende. Samtidig er der andre, der får så lidt, at man kan spørge sig selv, om det kan betale sig at have alt administrationsbesværet. Derfor har vi overvejet, om man bør lave en top og en bund og så i øvrigt gennemføre en mindre nedtrapning af resten,” siger han og tilføjer:

”Det er i hvert fald vores udgangspunkt, men på det område ved vi ikke, hvad regeringen er indstillet på. Men regeringen har i hvert fald forstået, at vi ikke bare kan gennemføre en afvikling af ordningen.”

Mere nyt i næste uge?
Per Clausen fortæller videre, at det nu er meningen, at ministeren skal tænke over partiets ønsker - som bl.a. også tæller mere støtte til de mindre landsdækkende dagblade som Information og Kristeligt Dagblad, - og herefter foretage drøftelser med de øvrige partier.

MediaWatch har været i kontakt med flere oppositionspartier, der endnu ikke har hørt fra den nye minister.

Per Clausen forventer, at man i løbet af næste uge vil have en ide om, hvorvidt der blive tale om en bred eller smal aftale.

- TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu