Medienyheder: Dét gik du glip af i juli I

Til de læsere, der har haft andre (bedre) ting at foretage sig i sommerferien end at holde sig opdateret om nyhedsstrømmen i medieverdenen, får I her i dag og i morgen en opsummering af sommerens bedste historier fra Mediawatch om:
Tine Brødegaard Hansen

Til de læsere, der har haft andre (bedre) ting at foretage sig i sommerferien end at holde sig opdateret om nyhedsstrømmen i medieverdenen, får I her i dag og i morgen en opsummering af sommerens bedste historier fra Mediawatch om:

Penge
210 mio. kr. Så meget lød resultatfremgangen i 2010 på efter skat for de 14 regionale og lokale medieselskaber ifølge deres årsregnskaber. Det tyder på, at mediehusene har reageret hurtigt og hårdt på krisen, der brød ud i 2008 og bed sig fast i 2009, hvor årsresultatet for 15 mediehuse i alt blev barberet ned med 40 mio. kr.

29,1 mio. kr. I 2010 pegede resultatpilen nedad for seks ud af ni udvalgte tv-producenter i forhold til 2009, når man alene ser på resultatet efter skat. Det dalede med i alt cirka 4,7 mio. kr. til 29,1 mio. kr. svarende til et fald på 14 pct.

15 mio. kr. var hvad Mecom barberede af sit resultat ebitda i første halvår af 2011 i forhold til samme tid året før. Det er et fald på blot tre pct. Gælden er stadig på den forkerte side af to mia. kr., men dog reduceret med næsten 400 mio. kr. i første halvår.

2,6 mio. kr. koster det formentlig A-pressen at sige farvel til reklamebureauet Par no. 1. Det skyldes at en rekonstrueringsplan for selskabet, der nu er reddet fra konkurs, ikke forløb som planlagt, hvorefter A-pressen fandt det bedst at trække sig.

3 kr. er hvad Aller-ugebladet 7 TV-Dage steg i pris, efter at det lykkes Aller at udkonkurrere B.T.’s tv-tillæg til en ti’er ved at sænke prisen på deres eget tv-blad til syv kr.

“Et større millionbeløb” har tv-distributøren Stofa kastet efter sit forgæves forsøg på at overtage konkurrenten Canal Digital for at stå stærkere mod markedets trejde spiller, Yousee.  Konkurrencemyndighederne ville det nemlig anderledes, og det var “surt og ærgerligt”, konstaterede Ole Simonsen, adm. direktør for Stofa.

“Et markant beløb” løber tabet for Morsø Folkeblad op i efter Fjordbank Mors-krakket. Banken ejede aktier i avisen og vice versa.

Ideer
Superligaen skal have sin egen kanal. Eller skal den? Stofa og TV 2 Sport var noget skeptiske. Forhandlingstaktik fra FCK-direktør Anders Hørsholts ligger muligvis bag hans idé om, at de 12 Superligaklubber kan starte deres egen tv-kanal. De er nemlig ikke tilfredse med den pris tv-stationerne vil betale for fodbold-rettighederne, som nu er kommet i omkamp.

Dagbladene skal samarbejde mere. JydskeVestkysten har åbnet en avis-app, hvor man kan købe pdf-versioner af avisens ni forskellige lokale udgaver. Den er i princippet også åben for andre medier, men redaktionschef på Nordjyske Medier Mikkel B. Ottesen mener ikke, at det er løsningen med små samarbejder hist og her. Han kalder på, at dagbladene går sammen om en løsning. Det kan for eksempel være at samle alle aviser i en app, forslog new media-konsulent Jon Lund.

Debatten skal tøjles. Selvransagelsen efter tragedien i Norge bredte sig hos medierne i dagene efter. Den har dog ikke direkte betydning for, at både Jyllands-Posten og Politiken arbejder på at styrke kvaliteten og sagligheden af deres debat-fora, mens Berlingske til gengæld har det som erklæret mål efter tragedien og den fokus den satte på hadefuld retorik mod muslimer på grund af gerningsmandens deltagelse på højreekstremistiske blogs. Information lancerer ligeledes et mere kvalitativt debatunivers med direkte deltagelse af redaktører og journalister til efteråret.

Tillæg til aviser i løssalg duer ikke. B.T. forsøgte sig med en svensk succesmodel i form af at sælge deres TV Guide som tillæg til avisen for en ti’er ekstra. Ikke alene gik Aller og Ekstra Bladet i samarbejde om at stikke en kæp i hjulet for det, der var også distributionsmæssige udfordringer og en anden mentalitet hos danskerne, mente ansv. chefredaktør Peter Brüchmann, der forlader den idé.

Ekstra Bladet skal være hard core. Mange ønsker Ekstra Bladet tilbage til dengang hvor den, ifølge kritikerne, havde en mere bidsk og samfundsrevsende karakter, der udstillede magthaverne, når de udstillede deres ligegyldighed over for alt fra offentlige midler til “den lille mand”. I får jeres ønske opfyldt, lød det, nærmest, fra Poul Madsen med ansættelsen af Karen Bro.

Information skal også tilbage til rødderne ifølge chefredaktør Christian Jensen, der vil satse mere på kampagnejournalistik, og på at avisen både skal have glimt i øjet og en knytnæve klar.

Navne
Martin Kongstad lancerer et nyt magasin med den lidet overraskende titel ‘Københavner’.

Mads Christensen og Søren Pind kappedes om at komme med uheldige udmeldinger om tragedien i Norge, men blev taget til nåde af P3 og Se og hør.

Thomas Skov, kendt som ‘praktikanten’ på ‘Det nye talkshow’ er en af profilerne, som DR Mama har tiltrukket til ungdomssatsningen, hvis omfang og udrulning stadig ikke er kendt i detaljer.

Jesper Grundwald, tidligere DR-radiochef, forlod projektleder-jobbet i JP/Politikens Hus efter at selskabet pludseligt fik moralske skrupler over de redaktionelle krav i forbindelse med FM4-ansøgningen tidligere på året.

Søren Frank fik fingrene i pålægsmaskinen efter en stærkt kritisk madanmeldelse, der indeholdt fejlagtige oplysninger. Berlingske Media indførte derfor et princip om en ekstra redaktionel vurdering ved madanmeldelser, der blot får en stjerne.

Rupert Murdoch er i sit livs forretningsmæssige og muligvis også personlige krise på grund af de ulovlige aflytninger som er foretaget i regi af hans nu lukkede skandaleavis News of the World. Et stort offer, men slet ikke nok til at fjerne fokus fra skandalen, der indtil videre har kostet flere højt placerede News Corp.-folk deres poster.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu