Jyllands-Postens Fond udpeger Ejbøls afløser på formandspost

Tina Nikolaisen overtager formandsstolen i Jyllands-Postens Fond efter måneders uro. ”Der er åbenlyst plads til forbedringer,” siger hun om governance i fonden.
Tina Nikolaisen overtager posten som formand for Jyllands-Postens Fond. Hun har en baggrund som mangeårig tv-vært og magasinchef. | Foto: Les Kaner
Tina Nikolaisen overtager posten som formand for Jyllands-Postens Fond. Hun har en baggrund som mangeårig tv-vært og magasinchef. | Foto: Les Kaner

Det bliver den tidligere Egmont-chef og tv-vært Tina Nikolaisen, der indtager posten som ny formand for Jyllands-Postens Fond, efter Jørgen Ejbøl er fratrådt. Fonden er sammen med Politiken-Fonden ejer af JP/Politikens Hus, en af landets største mediekoncerner.

”Det er en enig bestyrelse, der har peget på mig. Det er jeg selvfølgelig glad for, og jeg glæder mig til opgaven,” siger Tina Nikolaisen.

Siden Jørgen Ejbøl 22. maj meddelte sin fratrædelse fra formandsposten og bestyrelsen i Jyllands-Postens Fond har pladsen stået tom, ligesom to af de øvrige medlemmer i løbet af foråret har forladt deres stole om bordet, fordi de er blevet smidt ud af fonden.

Inden marts var der syv medlemmer af fonden - nu er kun fire tilbage. Hvilket er færre end tilladt for den erhvervsdrivende fond, hvorfor det også står øverst på agendaen at finde et til to nye medlemmer af ejerfondens bestyrelse. 

Ud over at være ny formand er Tina Nikolaisen også Jyllands-Postens Fonds nyeste medlem, da hun kun har været i bestyrelsen i ét år. Det ser hun dog ikke som en hindring for at varetage jobbet.

”Det passer godt til, hvad jeg har beskæftiget mig med gennem mine 20 år i medierne,” siger Tina Nikolaisen i interview med MediaWatch om hendes nye post - og situationen, der har ledt op til behovet for at udpege en ny formand.

Hun har allerede Jyllands-Posten-blod i årene, som hun selv beskriver det. 

Tina Nikolaisen indledte sin journalistkarriere på Morgenavisen som praktikant og fik sin første fastansættelse på avisen som politisk reporter. Siden tog hun springet videre til tv som vært på bl.a. Go’ Morgen Danmark, inden hun senest har været en årrække i Egmont som bl.a. magasindirektør.

Efter kritik

Det er dermed også omtrent 25 år siden, hun senest var en del af Jyllands-Posten, inden hun sidste år blev en del af bestyrelsen. Som der har været vane for, er der ikke kommet meget ud om Jyllands-Postens Fonds bestyrelse og dennes arbejde i hendes første tid i ejerfonden. 

Men siden Jørgen Ejbøls afskedigelse af koncernformand Peter Bartram i marts, er den ene historie efter den anden kommet frem om potentielt uretmæssige fyringer af bestyrelsesmedlemmer, et eftervederlag på 2,1 mio. kr. til formanden - der siden er betalt tilbage - og en ”usædvanlig” fondsledelse ifølge flere professorer. Internt i koncernen har det udløst kritik fra medarbejderne. 

Adspurgt om Jyllands-Postens Fond ikke overvejede at finde en formand uden for den bestyrelse, der også har været involveret i sagerne, der har vakt kritik, svarer Tina Nikolaisen: 

”Vi mener vi har indsigten og kompetencerne til at løse opgaven, og derfor er der god grund til at vælge en fra bestyrelsen,” siger hun og fortsætter: 

”Jeg kan overordnet sige, at vi har indledt et governance-projekt, hvor vi genbesøger alle aspekter af god governance. Det er mærkesag for bestyrelsen, at vi ser på, hvordan vi kan gøre det bedre fremadrettet. Det er åbenlyst, at det er særdeles vigtigt i lyset af den debat, der har været.”

Skal gå governance efter i sømmene

Som led i det varslede governance-projekt bliver der bl.a. set nærmere på, hvor længe bestyrelsesmedlemmer bør sidde i fonden, hvor store udskiftninger på én gang, der bør være, hvordan bestyrelsesmøder afholdes og beslutningsprocessen dokumenteres. Desuden også hvordan fondens medlemmer bør agere over for hinanden, fortæller hun.

”I en fond er man et ligeværdigt kollegium, der agerer og træffer beslutninger som et samlet organ. Det skal stå klart.”

Tina Nikolaisen sætter sig i formandsstolen i den ene af de to ejerfonde bag JP/Politikens Hus. | Foto: Jens Dresling
Tina Nikolaisen sætter sig i formandsstolen i den ene af de to ejerfonde bag JP/Politikens Hus. | Foto: Jens Dresling

Den nye fondsformand vil ikke på nuværende tidspunkt gå ned i detaljerne om, hvordan dén tilgang står i kontrast til de sager, der de seneste par måneder er kommet frem siden afskedigelsen af koncernformand Peter Bartram i marts. 

Historier, om at flere bestyrelsesmedlemmer i Jyllands-Postens Fond er blevet afskediget af Jørgen Ejbøl - selvom det i erhvervsfondsloven står klart, at det alene er Erhvervsstyrelsen, der kan afsætte bestyrelsesmedlemmer - har været med til at få styrelsen til at bede om en redegørelse for en række punkter knyttet til ledelsen af Jyllands-Postens Fond.

Redegørelsen er nu i hænde hos Erhvervsstyrelsen, og indtil den har gennemgået dokumenterne og forholdt sig til sagen, vil Tina Nikolaisen ikke gå ind i en snak om kritikken.

”Der er en lang række ting, styrelsen skal forholde sig til. Men det er klart, at det også er på den baggrund, at et governance-projekt er allerøverst på vores dagsorden sammen med rekrutteringen af nye medlemmer.”

”Der er åbenlyst plads til forbedringer,” tilføjer hun med henvisning til fondens governance.

Er det en god idé, det er en fra den eksisterende bestyrelse - der også må stå på mål for fondens ageren de seneste måneder - der nu skal være formand, hvis det viser sig, der har været brud på reglerne eller dårlig fondsledelse?

”Jeg vil helst ikke kommentere på det endnu. Vi har brugt lang tid på at lave en grundig redegørelse, der ligger hos Erhvervsstyrelsen nu. Det er op til dem at komme med en udmelding, før vi kan gå i detaljer med mere,” siger hun.

Bestyrelsen fortsætter

Tina Nikolaisen mener dog grundlæggende, at den nuværende bestyrelse, der ud over hende selv består af Per Mikael Jensen, som bliver ny næstformand, samt Jens Bruun, der hidtil har været næstformand, og Jeanette Varberg, har de nødvendige kompetencer. 

”Vi mener i al beskedenhed, vi er en stærk bestyrelse, som besidder de rigtige kompetencer til at køre det her videre. Der er stor medieerfaring, erfaring med Jyllands-Posten og fra kulturlivet.

Derfor håber og tror hun på, at den nuværende bestyrelse kan fortsætte.

”Vi er enige om, at vi kører det her videre i fælleskab,” siger hun videre og tilføjer, at det også står klart, at en bestyrelsesformand i fonden ikke har mere stemmevægt end resten af bestyrelsen.

Har I hele tiden haft dén tilgang? For det har ikke set utvetydigt sådan ud i de historier, der er kommet frem de seneste uger.

”Når jeg siger, at vi indleder et governance-projekt, så ligger der også implicit i det, at vi godt kan se, der er nogle ting, vi skal have rettet op på. Men vi kommenterer ikke på den del, så længe Erhvervsstyrelsen sidder med redegørelsen.”

Ejbøls beslutning at stoppe

Tina Nikolaisens karriere blev indledt under Jørgen Ejbøls tid på Jyllands-Posten. Og det var ham, der rakte ud for at få hende ind i Jyllands-Postens Fond sidste år. Tina Nikolaisen afviser dog, at der i den mellemliggende periode har været tætte bånd mellem de to. 

”Men jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg enormt godt kan lide Jørgen Ejbøl. Han har været en karismatisk og visionær formand, og Jyllands-Posten som avisen står i dag er skabt af ham. Det var også ham sammen Lars Munch, der stod bag etableringen af JP/Politikens Hus i 2003. Det synes jeg ikke, man skal underkende. Nu har han valgt at stoppe, og så træder vi andre selvfølgelig til.”

Så du gerne, han var fortsat som formand?

”Det er et svært spørgsmål. Ejbøl traf sin beslutning om at forlade fonden. Vi meddelte som bestyrelse straks efter, at det var en god beslutning på det tidspunkt. Svaret ligger i det.”

100 pct. tilfreds med strategi

Startskuddet på de seneste måneders tumult i toppen af JP/Politikens Hus var som nævnt den overraskende fyring af Peter Bartram som formand. Den blev kortfattet begrundet med ”uenigheder om strategien” mellem koncernbestyrelsen og ejerfondene.

Lars Munch, formand i Politiken-Fonden og i kort tid genindsat formand i for koncernbestyrelsen, uddybede senere, at uenigheden drejede sig om centralisering af dagbladenes kommercielle afdelinger under koncerndirektøren. Tiltaget havde været på bordet som del af en planlagt strategiændring for koncernen – og noget avisernes chefredaktører og ejerfondene var imod.

MediaWatch har dog siden afdækket, at den uenighed var bragt til ende i slut-december, ved at koncernbestyrelsen tilbagerullede den del af strategien, og at den nye strategi for mediehuset, som blev præsenteret i januar ikke er blevet ændret siden. Den nyudnævnte formand for koncernen Raoul Grünthal har dertil bekræftet, at han vil videreføre den nye strategi.

Er Jyllands-Postens Fond tilfreds med strategien, som den er nu?

”Ja, 100 pct. Hele bestyrelsen stod bag beslutningen om, at vi skulle værne om chefredaktørernes rolle, og at det kommercielle samarbejde skulle forblive her. Det er sådan, det bliver, og det kommer vi til at følge til dørs.”

Tina Nikolaisen kalder sig ”helt tryg” ved, at det er Raoul Grünthal, der nu har overtaget formandsposten i JP/Politikens Hus og skal få ført koncernen i mål med strategien.

Vil lade chefredaktør passe Jyllands-Posten

Der har gennem årene været en tradition for, at formændene for hhv. Jyllands-Postens Fond og Politiken-Fonden har haft tæt og løbende kontakt med de ansvarshavende chefredaktører for de tre store avisbrands - Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet. 

Det er knyttet til, at det er de to ejerfondes særlige ret at udpege de ansvarshavende chefredaktører. Det vil sige, at det er Jyllands-Postens Fond, der har udpeget Marchen Neel Gjertsen som chefredaktør på Jyllands-Posten.

En del af kritikken, der har været fremsat af flere kilder i JP/Politikens Hus, MediaWatch har været i dialog med, har handlet om, at ejerfondene har blandet sig for meget i driften af aviserne og dermed koncernen, hvilket har mudret arbejdsgangene og efterladt tvivl om, hvem der i sidste ende træffer beslutningerne.

Tina Nikolaisen siger, at der nu er et udgangspunkt for Jyllands-Postens Fond om, at bestyrelsen vil ”lade Marchen om at passe avisen”. 

”Er der behov for samtaler, så tager vi selvfølgelig dem. Men vi kommer ikke til at blande os i driften. Det er meningen, vi skal tilbage til det, som er fondens opgave - og det er ikke at blande os i avisen på daglig basis,” siger hun og tilføjer:

”Der har været mere dialog med Marchen i en periode, men det har nok også hængt sammen med, at hun var ny som chefredaktør.”

Tina Nikolaisen understreger efterfølgende, at der selvfølgelig fortsat er et samarbejde med Marchen Neel Gjertsen qua fonden står bag udnævnelsen, men ”i en ny rytme.”

Hvordan det eller de nye medlemmer til bestyrelsen i Jyllands-Postens Fond skal rekrutteres, og hvilke kompetencer der søges efter, vil den nye formand ikke gå ind i på nuværende tidspunkt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu