Ny avis for børn vækker begejstring - enkelte gange sniger voksenperspektivet sig dog ind

JP/Politikens Hus' nye børneavis udgives for første gang i dag. Den bliver modtaget med rosende ord fra børneanmeldere og kulturjournalist, som dog også peger på, at voksenperspektivet nogle gange sniger sig for meget ind i avisen.
Foto: JP/Politikens Hus
Foto: JP/Politikens Hus
/ritzau/Mediawatch

Børneavisen, der tirsdag udgives for første gang, får en varm modtagelse i anmeldelser i Jyllands-Posten og Politiken.

Avisen er målrettet de yngste læsere i aldersgruppen fra 9 til 12 år og er det nyeste skud på stammen i mediekoncernen JP/Politikens Hus.

I Jyllands-Posten bliver den første udgave af Børneavisen anmeldt af to 11-årige piger, juniorreporterne Sille Buksted Padkjær og Alma Nielsen.

"Når man er færdig med at læse Børneavisen, får man faktisk lyst til at læse én til," lyder reaktionen fra de to piger, der kvitterer med seks ud af seks stjerner.

De sætter blandt andet pris på det læsevenlige layout, ligesom de er glade for, at de seriøse artikler om bl.a. plastikjagt i havet og terror bliver suppleret med opgaver og bageopskrifter.

Og selv om det chokerede dem at læse, at en pige i Hongkong måtte gå med maske på grund af luftforurening, så er avisen børnevenlig nok til, at forældre kan læse det højt for mindre børn, mener pigerne.

Vil det hele

I Politiken bliver Børneavisen anmeldt af Informations kulturjournalist Anita Brask Rasmussen, der giver avisen fire ud af seks hjerter. Hun fremhæver, at der er mange eksempler på, at avisen reelt interesserer sig for, hvad målgruppen tænker, taler om og beskæftiger sig med.

"Der er interviews med børn og af børn. Der er opfordringer til, at de sender spørgsmål og idéer ind til redaktionen og i det hele taget til, at de deltager aktivt," skriver kulturjournalisten.

Avisens første udgave bærer dog præg af, at den vil vise alt det, den kan og vil, på en gang. Og enkelte gange sniger voksenperspektivet sig lidt for meget ind i avisen, mener hun.

"Første udgave af Børneavisen er lovende, og med tiden, når den har fået så godt fat i børnene, at den (avisen, red.) kan glemme deres forældre, skal avisen nok finde et fint leje mellem virkelighed og ideal."

Udkommer på årsdagen

Da avisen blev annonceret tidligere i år, fortalte ansvarshavende chefredaktør Louise Abildgaard Grøn, at avisen skal hjælpe børn og unge med at sortere i nyheder og vise dem, at nyheder ikke kun findes på nettet.

I tirsdagens avis finder man netop en dobbeltside med en forklarende illustration om fake news og den amerikanske præsident, Donald Trump.

Det er ikke tilfældigt, at Børneavisen er udkommet for første gang netop 11. september, der er 17-årsdagen for terrorangrebene mod World Trade Center i New York og Pentagon i Washington D.C.

Dagen er valgt for at understrege, at avisen også skal tage fat i de svære emner, har ansvarshavende chefredaktør Louise Abildgaard Grøn tidligere udtalt.

"Børn er optaget af stort og småt. Også emner, som ofte kan virke skræmmende på dem og være svære at tale om. Derfor skal vi naturligvis behandle terror i Børneavisen. Men det bliver på børnenes præmisser og i en anden form, end vi typisk er vant til fra voksenaviserne," har hun sagt.

Da Børneavisen blev lanceret, skete det netop som Berlingske Media i forbindelse med en større sparerunde meddelte, at man ville lukke sit børnemedie Kids' News.

Børneavisen er planlagt til at udkomme hver tirsdag, 46 uger om året, og den kan både erhverves via et abonnement eller købes i løssalg. 

Disclaimer: MediaWatch er en del af Watch Medier under JP/Politikens Hus, men har redaktionel frihed til at dække JP/Politikens Hus som alle andre medievirksomheder. Medarbejderne på MediaWatch og Watch Medier sidder på egen adresse og deltager ikke i orienterende medarbejdermøder i JP/Politikens Hus.

/ritzau/MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu