Folk fra regeringskritisk avis i Tyrkiet får hårde straffe

Retssag mod chefredaktør og journalister på avisen Cumhuriyet er blevet mødt med international kritik.
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Emrah Gurel
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Emrah Gurel
RITZAU

En udgiver, en chefredaktør og en undersøgende journalist er blandt de dømte fra den regeringskritiske tyrkiske avis Cumhuriyet. De får lange fængselsstraffe for at støtte terrororganisationer.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og dpa.

Dommene er faldet trods international kritik af sagen. Det er blevet beskrevet som et direkte angreb på pressefriheden.

De faldt ved en domstol i Silvri ikke langt fra Istanbul. I alt 13 journalister og ledere fra avisen har fået dom, mens tre er frikendt.

De er dømt for at "hjælpe og bistå terrororganisationer uden at være medlem". De får dog lov til at være på fri fod, mens man afventer, om de appellerer.

"Ingen straf kan forhindre os i lave journalistik. Hvis det er nødvendigt, går vi i fængsel, men vi vil fortsætte med at lave journalistik," siger chefredaktør Murat Sabuncu til AFP.

Han blev med syv år og seks måneders fængsel idømt en af de hårdeste straffe.

Straffen er, siger Sabuncu, ikke kun rettet mod ham, men mod "Tyrkiet og pressefriheden" i landet. Han gør det også klart, at Cumhuriyet vil fortsætte sin redaktionelle linje med "ærlig og værdig journalistik".

Amnesty International fordømmer sagen

Avisens udgiver og bestyrelsesformand, Akin Atalay, blev dømt til godt otte års fængsel. Trods den lange straf beordrede dommeren ham løsladt mod kaution.

Han har allerede siddet varetægtsfængslet i over 500 dage, skriver AFP.

Regnskabschefen Emre Iper er også blandt de dømte. For at fremstille terrorpropaganda blev han idømt tre år og en måneds fængsel, mens avistegner Musa Kart skal tre år og seks måneder i fængsel.

De organisationer, der omtales som terrororganisationer, er den kurdiske oprørsgruppe PKK, det stærkt venstreorienterede Den Revolutionære Befrielsesfronts Parti (DHKP-C) og Gülen-bevægelsen.

Avisens støtter siger, at dommene er absurde og politisk motiverede. Cumhuriyet har ifølge nyhedsbureauet dpa længe været en torn i øjet på styret i Tyrkiet.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International fordømmer også hele processen.

Ifølge organisationens kampagnechef i Tyrkiet, Milena Buyum, har anklagemyndigheden "ikke fremlagt så meget som antydningen af et bevis" under sagen.

"Formålet med disse politisk motiverede domme er tydeligvis at indgyde frygt og lukke munden på al form for kritik," udtaler hun i en erklæring ifølge AFP.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu