Chefredaktør: Vi har et hul i vores historiefortælling

Pressen blev hindret i at følge historisk begivenhed, siger chefredaktør om forbud mod pressefolk på motorvej.
Politikens fotograf Martin Lehmann (bagerst) bliver anholdt, efter politiet har bedt pressen fjerne sig fra en gruppe flygtninge, der går på motorvejen nord for Padborg, den 9. september 2015. | Foto: /Ritzau Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson
Politikens fotograf Martin Lehmann (bagerst) bliver anholdt, efter politiet har bedt pressen fjerne sig fra en gruppe flygtninge, der går på motorvejen nord for Padborg, den 9. september 2015. | Foto: /Ritzau Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson
RITZAU

Pressens blotte tilstedeværelse på den sønderjyske motorvej kan umuligt have forhindret politiets arbejde.

Det siger chefredaktør for dagbladet Politiken, Christian Jensen, om retssagen mod avisens pressefotograf Martin Lehmann.

Fotografen er tiltalt for at forstyrre den offentlige orden ved at modsætte sig politiets ordre om at forlade den sønderjyske motorvej 9. september 2015.

Politiet har begrundet det med, at pressen gjorde det umuligt for politiet at få vejen ryddet og trafikken genåbnet.

Efter politiets opfattelse opmuntrede de tilstedeværende pressefolk gruppen af 300 flygtninge og migranter til at fortsætte deres vandring fra Padborg mod Sverige.

Det førte til, at pressen fik ordre om at forlade motorvejen kort før afkørslen ved Aabenraa Syd.

Men chefredaktøren forstår ikke argumentet.

"Pressen og Martin Lehman var der for at dokumentere en af de væsentligere begivenheder i den nyere danmarkshistorie til offentligheden."

"Der var ikke noget om, at pressen havde en aktiv rolle. Det var alene et spørgsmål om, at man var til stede," siger Christian Jensen, der har fulgt retssagen på nærmeste hold som gæst i Retten i Sønderborg.

Et hul i vores historiefortælling

Chefredaktøren påpeger, at offentligheden som følge af politiets forbud reelt var afskåret fra at følge den højdramatiske situation i flere timer.

Fra pressefolkene blev bortvist kort før klokken 17, var det ifølge Christian Jensen reelt ikke muligt at følge flygtningestrømmen videre på vandringen fra Aabenraa Syd mod Rødekro, hvor gruppen tre timer senere gik i opløsning.

"Det, der står tilbage, og som er ubestridt, er, at pressen var afskåret fra at dække en begivenhed af væsentlig betydning."

"Der er et hul i vores historiefortælling," siger han.

Ud over forbuddet mod pressefolk på motorvejen blev der udstukket et overflyvningsforbud fra midt på eftermiddagen.

Derfor kunne flygtningestrømmen heller ikke følges fra luften.

Politiet har argumenteret med, at pressefolkene godt kunne følge gruppen af migranter fra arealer nær motorvejen.

Men det var reelt ikke en mulighed på grund af tæt bevoksning og hensynet til den private ejendomsret, har Martin Lehmann og kolleger givet udtryk for i retten.

Sagen er optaget til dom, som afsiges på mandag.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu